Κασίνης: Καμία σχέση Τρόικας και Φυσικού Αερίου – Υγροποίηση η λύση μεταφοράς του προς Ευρώπη




Ο κ. Σόλων Κασίνης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου 2013 στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας, σε μια κατάμεστη αίθουσα,  σε συγκέντρωση που διοργάνωση το κλιμάκιο ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου.

Αφού ξεκίνησε ο κ. Κασίνης με μια αναλυτική περιγραφή των ενεργειακών χαρακτηριστικών που έχει η Κύπρος, εξήγησε ότι η Κύπρος εξαρτάται από μεγάλο ρυθμό εισαγωγής ενεργειακών πόρων και οφείλει να κάνει οικονομία στην εξοικονόμηση ενέργειας. Γι΄αυτό,  είπε, έχουμε ενδιατρίψει πάνω στους υδρογονάνθρακες, είναι η ενδυνάμωση της ασφάλειας μας μιας και είμαστε εξαρτώμενοι από εισαγωγές, και ενδυνάμωση του ρόλου μας του γεωπολιτικού και του γεωστρατηγικού. Μπορεί η Κύπρος να χρησιμοποιήσει αυτή την γεωπολιτική της ύπαρξη με τους υδρογονάνθρακες και να παίξει στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής κάποιο ρόλο,  ο οποίος μπορεί να βοηθήσει και στην επίλυση ακόμα και του Κυπριακού. Τα ευρήματα του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου μαζί με τον πατριωτισμό, τον ανθρωπισμό, την εργατικότητα μας, θα βοηθήσουν να αναβιώσει η Κύπρος άσχετο αν δεν είχατε την βοήθεια που περιμέναμε από τους φίλους μας.

Η νοτιοανατολική Μεσόγειος, είπε ο κ. Κασίνης μπορεί οπωσδήποτε να αποτελέσει μια νέα πηγή της Ευρωπαικής΄Ενωσης, και υποστήριξε ότι η λύση για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι η υγροποίηση του φυσικού αερίου.  Και απέρριψε οποιαδήποτε εισήγηση για μεταφορά του Φ.Α. με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Αναφέρθηκε σε διάφορες γεωτρήσεις που θα γίνουν φέτος και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα γίνει, είπε,  η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 για πετρέλαιο.  Στο δε  τεμάχιο 9 και στα υπόλοιπα,  πιστεύει  ότι θα βρεθούν κοιτάσματα ουσιαστικά διπλάσια απ΄ότι βρέθηκαν μέχρι τώρα.

Απευθυνόμενος στον Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο και άλλους ιερείς που παρευρέθηκαν, αφού επικρότησε το έργο της Εκκλησίας προς τους δεινοπαθούντες συμπατριώτες μας, τους είπε ότι ο κόσμος μας δεν χρειάζεται μακαρόνια και αυτά που μαζεύονται στις συναυλίες αλλά θέσεις εργασίας. Και για την επεξεργασία του φυσικού αερίου θα χρειαστούμε είπε, ορισμένες χιλιάδες ανθρώπων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε εκείνο που κάνει σήμερα είναι εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ξεκινούμε είπε, με την αξιοπρέπεια μας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ξεκαθάρισε πρώτον  ότι η Αίγυπτος σέβεται πλήρως την συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν ισχύουν καθόλου κάποιες δηλώσεις περί του αντιθέτου και δεύτερον ότι ο έλεγχος του φυσικού αερίου δεν έχει τίποτα να κάνει με την Τροίκα γιατί σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη.

Στην συνέχεια είπε ότι καταλαβαίνει το πόνο των συγγενών των 13 ατόμων που σκοτώθηκαν στο Μαρί, θα πρέπει να γίνει ένα μνημείο για τους πεσόντες εκεί,  όμως  το στρατόπεδο πρέπει να μετακινηθεί.  Και έδειξε ένα μικρό φιλμάκι με το σχεδιασμό για τις εγκαταστάσεις που θα κτιστούν σε μια τοποθεσία στο Βασιλικό, δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, το οποίο μόλις έχει ετοιμάσει είπε, δεν το έδειξε ακόμα στην Κύπρο, για πρώτη φορά το παρουσίασε χθες βράδυ εδώ. Οι εγκαταστάσεις θα είναι ένας κάμπος εργασίας όπου θα εργάζονται περίπου 5 με 6 χιλίαδες άτομα, εκεί θα γίνεται η υγροποίηση.

Ρωτήθηκε ο κ. Κασίνης ως προ το γιατί δεν αναμείχθηκε και η ρωσική  Gasprom και  είπε ότι η Gasprom  η ίδια δεν θέλησε να αναμειχθεί,  λόγω του ότι ο Ερτογάν τους απείλησε ότι θα παίρνει από το Ιράν φυσικό αέριο και θα διακόψει τα συμβόλαια του μαζί τους, άρα βάλανε την Novatec και την  Gasprombank να εμπλακεί. Ενεπλάκησαν  με ένα τεμάχιο, το τεμάχιο 9, αλλά τα χρήματα τα οποία έδιδαν ήσαν πολύ χαμηλά. Καθώς επίσης και τα ποσοστά που έδιδαν. Υπάρχει όμως ακόμα περιθώριο να εμπλακεί.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, αν ως επίσης σύμβουλος και της Ελληνικής Κυβέρνησης για θέματα ενέργειας, μπορεί να μας πεί πότε το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας/Κύπρου/Ισραήλ θα πάρει σάρκα και οστά, ο κ. Κασίνης είπε ότι στο Ισραήλ υπάρχει εσωτερική συζήτηση κατά πόσο θα γίνεται εξαγωγή φυσικού αερίου ή κατά πόσο θα συνεχίζεται να μένει όλη η ποσότητα που έχει βρεθεί για σκοπούς του φυσικού αερίου στη ίδια τη χώρα.  Υπάρχει το σύνδρομο στο Ισραήλ των στρατηγών οι οποίοι οπωσδήποτε πιστεύουν, είπε,  ότι όλα τα θέλουν για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Καταλαβαίνετε ότι οι στρατηγοί που διοικούν το στρατό μετά αναλαμβάνουν πρόεδροι διαφόρων συμβουλίων. Όπως έχω πει και στο Υπ. Οικονομικών και Στρατηγικών Σχεδιασμών του Ισραήλ αυτό είναι λάθος. Αν θέλουν να συνεργαστούν με τον άξονα Κύπρου, Ελλάδας, ο οποίος είναι ο μόνος Χριστιανικός άξονας, και θα μείνουν με τους Μουσουλμάνους θα έχουν αυτά τα προβλήματα. Και δεν πρέπει να πολεμούν οι Ισραηλίτες εντός του Ισραήλ για να προστατεύσουν το Ισραήλ, μπορούν να κάνουν και εκείνοι συμμαχίες και μπορούν να έχουν και εκείνοι ουσιαστικά οφέλη, όταν σηκωθούν τα αεροπλάνα του Ισραήλ μπορούν να κάτσουν και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. ΄Έγινε μια επιτροπή, που έχει αποφασίσει ότι το 40% των κοιτασμάτων στο Λεβιάθαν θα το επιτρέπουν να εξάγεται. Θα διαφανεί εντός των επόμενων μηνών τι θα αποφασίσουν. Εμείς έτσι και αλλιώς προχωρούμε και αν θέλουν είναι ευπρόσδεκτοι», συμπλήρωσε ο κ. Κασίνης.

Τέλος ερωτηθείς γιατί η Σιέλλ δεν έδειξε ενδιαφέρον στο θέμα αυτό, ο κ. Κασίνης είπε ότι καλύτερα που δεν έδειξε,  εφόσον η Σιέλλ είναι γνωστό ότι διερευνά στον Κόλπο της Αττάλειας, είναι συνεταίροι με τους Τούρκους  50 – 50.

Φανούλα Αργυρού

Λονδίνο – 18 Ιουνίου 2013

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: