Θέμα σ’ όλο τον κόσμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα ανοίξει ξανά…




Στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπου δεσμεύθηκε για τη δημιουργία μιας πραγματικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναφέρεται ανταπόκριση των Maria Petrakis και Eleni Chrepa από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Defies Coalition Partners in Greek State TV Showdown».

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, θέτοντας το πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Η αναμόρφωση της ΕΡΤ όφειλε να πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι τώρα θα δημιουργηθεί μια πραγματική δημόσια τηλεόραση μέσω της πιο ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στον ελληνικό χώρο των ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε δημόσια στο αίτημα των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για συνάντησή τους, που θα είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των καλύτερο κυβερνητικών πολιτικών και το άνοιγμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατά τη διάρκεια της αναμόρφωσής της.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει σήμερα με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων για τον προγραμματισμό συνάντησης τις προσεχείς ημέρες.

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-12/samaras-defies-coalition-partners-in-greek-state-tv-showdown.html

Στις αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρεται ανταπόκριση των Marcus Bensasson και Tom Stoukas από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Blank Screens Spark Greek Protests as TV Shutdown Bites Samaras».

Η ανταπόκριση δίνει έμφαση στους κατοίκους των απομονωμένων νησιών οι οποίοι είχαν ως μόνη επιλογή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για την ενημέρωση και ψυχαγωγία τους. Η αγανάχτηση της κοινής γνώμης εντείνεται, επισημαίνει η ανταπόκριση, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία λειτουργούσε επτά τηλεοπτικά κανάλια και 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει επίσης έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπονομεύουν την κυβερνητική συμμαχία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Η ανταπόκριση παραθέτει επίσης δηλώσεις του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας, από τη Λέσβο, Παύλου Βογιατζή, και του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλια, οι οποίοι αντιδρούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Γίνεται επίσης αναφορά στις προγραμματισμένες για σήμερα απεργίες, αλλά και στην ομιλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος επεσήμανε χθες ότι η αναμόρφωση της ΕΡΤ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα δημιουργήσει «με την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση μια πραγματική δημόσια τηλεόραση».

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-12/greek-coalition-partners-criticize-samaras-on-state-tv-shutdown.html

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για σήμερα στην Ελλάδα, λόγω της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των υπαλλήλων της αναφέρεται ανταπόκριση των Stelios Bouras (Αθήνα) και Jenny Paris (Λονδίνο) στο σημερινό φύλλο της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Strikes Called in Greece to Protest Closure of Public Broadcaster».

Η κυβέρνηση, σημειώνεται, προσπάθησε χθες να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ξαφνική απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, υποσχόμενη ότι θα ξαναλειτουργήσει εντός των προσεχών εβδομάδων, με πολύ λιγότερο ωστόσο προσωπικό και προϋπολογισμό.

Η απόφαση για την ριζική αναμόρφωση της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, γνωστής ως ΕΡΤ, αποτελεί την σημαντικότερη ως τώρα κίνηση της Ελλάδας για τον περιορισμό των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, μετά την μακρόχρονη καθυστέρηση ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών.

Πρόκειται ωστόσο και για ένα πολιτικό παιχνίδι που απειλεί την εύθραυστη ενότητα της κυβερνητικής συμμαχίας, μολονότι οι μικρότεροι εταίροι δήλωσαν χθες ότι δεν θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται εν μέρει από την αντίδραση της κοινής γνώμης στο προσωρινό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Διάφοροι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί χθες έξω από το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο, ενώ οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Ελλάδας προγραμμάτισαν για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν επίσης από σήμερα απεργία διαρκείας.

Αψηφώντας τις εντολές της κυβέρνησης οι υπάλληλοι της ΕΡΤ συνέχιζαν να εκπέμπουν πρόγραμμα μέσω του διαδικτύου, το οποίο αφορά στις κινητοποιήσεις τους.

Ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε χθες του προσωρινού κλεισίματος της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα σφάλματα δεκαετιών. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε στη θέση του μια νέα δημόσια τηλεόραση» επεσήμανε ο Π/Θ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση και μετά την ολοκλήρωσή της κάλεσαν την κυβέρνηση να ξανανοίξει την ΕΡΤ. «Όλοι επιθυμούμε την άμεση και ριζική αναμόρφωση της ΕΡΤ αλλά η αναμόρφωση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το διάστημα αυτό η ΕΡΤ θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος. Οι κυβερνητικοί εταίροι σημείωσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Μια κάθετη αντίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Όπως επεσήμανε ο Alex White, αναλυτής στην Morgan Chase, σε εσωτερικό σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας «να επιβάλλει ένα τετελεσμένο γεγονός στους μικρότερους εταίρους της είναι σαφώς επικίνδυνη, αλλά θα υπάρξει ίσως επιβράβευση στο εσωτερικό της χώρας εάν κατορθώσει να την ολοκληρώσει», προσθέτοντας ότι οι «προσεχείς ημέρες θα παράσχουν μια σημαντική ένδειξη, εάν η Ελλάδα απομακρύνεται σταδιακά από τις πολιτικές δεσμεύσεις του παρελθόντος ή εάν παλινδρομεί».

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323734304578541353283854258.html?KEYWORDS=Greece

Στις κινητοποιήσεις υπαλλήλων της ΕΡΤ αλλά και απλών πολιτών που έσπευσαν να τους στηρίξουν αναφέρεται ανταπόκριση των Nathalie Savaricas και Laura Smith-Spark στην ιστοσελίδα του CNN («Protests after Greek state broadcaster goes off air»).

Η ανταπόκριση εστιάζεται στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις οποίες συμμετέχουν οι υπάλληλοι του οργανισμού αλλά και πολύς κόσμος που αντιδρά στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Γίνεται επίσης αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος είχε επισημάνει την διαφθορά και την κακοδιαχείριση του δημόσιου φορέα, ενώ επισημαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης  να δημιουργήσει μια νέα ραδιοτηλεόραση με πολύ λιγότερο προσωπικό.

http://edition.cnn.com/2013/06/12/world/europe/greece-state-broadcaster/index.html?iref=allsearch

Η δημοσιογράφος Elizabeth Filippouli σε άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «The ERT Shock: Pulling the Plug on the Public in Greece» εκφράζει τη θλίψη της για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επισημαίνοντας παράλληλα τις χρόνιες αδυναμίες, την διαφθορά και την διασπάθιση δημοσίου χρήματος που έπλητταν τον οργανισμό.

http://www.huffingtonpost.com/elizabeth-filippouli/the-ert-shock_b_3426532.html?utm_hp_ref=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: