Η Κύπρος σε ρυθμούς φυσικού αερίου




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, την οποία  ξεκίνησε η Noble Energy στο τεμάχιο 12 την περασμένη Παρασκευή θα κρίνουν πολλά, καθώς θα διακριβώσει το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Η δεύτερη γεώτρηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες ενώ εντός του 2014 θα υπάρξει η τελική εικόνα.

Με βάση τα αποτελέσματα θα καθορισθούν και τα επόμενα βήματα στο πεδίο της ενέργειας. Κυρίως σε ότι αφορά την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, που εξαρτάται από το μέγεθος του κοιτάσματος αλλά και από τις αποφάσεις του Ισραήλ σε σχέση με τον τρόπο αξιοποίησης των κοιτασμάτων του. Είναι σημαντικό πως με την κατασκευή του σταθµού, η Κύπρος εκτός από χώρα παραγωγός ενέργειας, θα µετατραπεί και σε σηµαντικό κόµβο µεταφοράς του υγροποιηµένου φυσικού αερίου προς τις αγορές. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει εξαγγείλει πως υπάρξει συμφωνία για το έργο στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται πως με βάση την πρώτη γεώτρηση το εκτιμώμενο μέγεθος του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12 κινείται μεταξύ 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Εάν η δεύτερη γεώτρηση επιβεβαιώσει πως το μέγεθος είναι γύρω στα 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τότε οι σχεδιασμοί θα προχωρήσουν κανονικά ενώ εάν είναι κάτω από έξι, τότε ενδεχομένως να ανάψει κόκκινο φως. Είναι σαφές ότι εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν σήμερα, παρόλο που υπάρχει σαφώς μια αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα δυο σημαντικές, όπως εκτιμάται, επαφές θα έχει η κυπριακή κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Delek κ. Gideon Tadmor και αντιπροσωπεία της εταιρείας. Αυτή η συνάντηση παραπέμπει στις διεργασίες για τον τερματικό σταθμό. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την παραμονή του Προέδρου στο Παρίσι ( 11-13 η εκεί  επίσκεψή του), θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της γαλλικής εταιρείας ΤOTAL.

Είναι πρόδηλο ότι με την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης προκαλείται κινητικότητα. Τι  θα αλλάξει με το φυσικό αέριο; Αν και δεν αναμένονται άμεσα μεγάλα οικονομικά οφέλη, είναι σαφές πως θα επηρεάσει θετικά τη ψυχολογία της οικονομίας. Παράλληλα θα ανοίξουν πολλοί ορίζοντες πολιτικοί και οικονομικοί.

Το παιχνίδι, βέβαια, θα διαδραματισθεί και γεωστρατηγικά. Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. αν και ακόμη γενικό, θεωρείται δεδομένο και φάνηκε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με τις τοποθετήσεις Μπαρόζο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει κινητικότητα και στο Κυπριακό. Είναι σαφές πως οι βασικοί παίκτες και μόνιμοι πρωταγωνιστές, Ηνωμένα Έθνη και αγγλοαμερικανοί, έχουν διαμορφώσει τους σχεδιασμούς τους με βάση και τα όσα διαδραματίζονται στα θέματα των ερευνών για το φυσικό αέριο. Γι αυτό και προκρίνουν μια διαδικασία εξπρές στο Κυπριακό, ώστε η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να γίνει από «τη νέα κατάσταση πραγμάτων». Το αμερικανικό ενδιαφέρον σε ψηλό επίπεδο, το πρώτο μετά το 2004, συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και είναι σαφές πως σε αυτό εντάσσεται η επαναπροσέγγιση που επέβαλε σε Ισραήλ και Τουρκία η Ουάσιγκτον.

Όλες οι κινήσεις που γίνονται και θα γίνουν στο Κυπριακό, κυρίως οι παρεμβάσεις, συνδέονται και με τις εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας.

Τα επόμενη βήματα για αξιοποίηση

ΜΕ βάση τα σημερινά δεδομένα, στο τεμάχιο 12 συνεργάζονται η Noble Energy με 70%, η Delek Drilling με 15% και η Avner Oil Exploration με 15%, στα τεμάχια 2, 3 και 9 συνεργάζονται οι εταιρείες Eni με 80% και Kogas με 20%, και, τέλος, στα τεμάχια 10 και 11 θα δραστηριοποιηθεί η γαλλική Total.

Ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, την περασμένη εβδομάδα,  αναλύοντας τον Οδικό Χάρτη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παρέθεσε τα εξής ορόσημα:

  • Μνημόνιο Συναντίληψης και Συμφωνία για το Έργο του τερματικού υγροποίησης με τη Noble Energy: Διαπραγματεύσεις και υπογραφή της Συμφωνίας για το Έργο το τέταρτο τρίμηνο του 2013
  • Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Noble Energy για το τεμάχιο 12: Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014.
  • Συμφωνίες πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου – αφορούν μακροχρόνια συμβόλαια: Τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2014
  • Τελική Επενδυτική Απόφαση για το τερματικό υγροποίησης: Τρίτο τρίμηνο του 2015
  • Έλευση στην Κύπρο των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12: Τρίτο τρίμηνο του 2018
  • Πρώτες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12: Τρίτο τρίμηνο του 2019

 Υποβαθμίζουν τις τουρκικές απειλές οι ξένες εταιρείες

ΟΙ εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, γνωρίζουν καλά και τα δεδομένα πέραν από τα στενά τεχνικά. Γνωρίζουν  για την πολιτική κατάσταση και για τις συμπεριφορές της Τουρκίας αλλά και τις απειλές.

Οι μεγάλες εταιρείες όταν συνάπτουν μια συμφωνία γνωρίζουν και το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Είναι προφανές πως οι τουρκικές απειλές δεν επηρεάζουν ποσώς τους σχεδιασμούς τους. Άλλωστε η γενική εκτίμηση είναι πως η Τουρκία μπορεί να μην εγκαταλείψει τη ρητορική των απειλών, ωστόσο, είναι σαφές πως δεν θα προβεί σε καμία ακραία ενέργεια. Άλλωστε σε αυτή τη φάση δεν έχει και κανένα λόγο να πράξει τούτο. Σημειώνεται πως πριν από το 2019 δεν αναμένεται να γίνει εξόρυξη φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει κάθε συνεργασία με την ιταλική πετρελαϊκή ΕΝΙ, η οποία συμμετέχει στις κυπριακές έρευνες. Αυτό δεν επηρέασε τους σχεδιασμούς της ιταλικής εταιρείας, παρόλο που θα έχει οικονομικό κόστος.  Την ίδια ώρα με αίτημα Ιταλού Ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε θα εγείρει το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπτουλάχ Γκιούλ, μιλώντας πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC) του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί, ανέφερε πως «δεν είναι λογικά τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το νησί  και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην “ΤΔΒΚ””.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, που αποκαλύπτει τις προθέσεις της Άγκυρας «στα σχέδια σχετικά με τις πηγές της περιοχής, η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως περιοχή που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και της Τουρκία».

Τα ζητήματα αυτά, δηλαδή των τουρκικών απειλών, εξετάσθηκαν σε διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μελετήθηκαν διάφορα σενάρια και η στάση που θα τηρηθεί.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: