Η αξιοποίηση των αποδήμων σήμερα




Κύριο άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος

Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες το 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Η προσφορά του απόδημου ελληνισμού είναι σημαντική, διαχρονική και έχει συμβάλει στην προβολή του κυπριακού προβλήματος σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Είναι σαφές πως τα δεδομένα και οι δυνατότητες σήμερα έχουν αλλάξει. Η διαφώτιση, για παράδειγμα, όπως διεξαγόταν μέχρι σήμερα με τη γνωστή μεθοδολογία έχει ξεπερασθεί. Υπάρχουν νέα μέσα και η αξιοποίησή τους επιβάλλεται καθώς σήμερα παρά ποτέ ο ελληνισμός χρειάζεται διεθνή στήριξη. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην περιοχή, οι δυνατότητες για νέες συμμαχίες και συνεργασίες, συνθέτουν μια νέα εικόνα. Μια εικόνα που αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό γίγνεσθαι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ από ομιλητές για τη συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ ο τέως ηγέτης της ομογένειας στην Αμερική, Πανίκος Παπανικολάου, υπέδειξε «πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αδυναμία της Κύπρου». Κι αυτό εμείς ως ελληνισμός ξέρουμε πολύ καλά τι μπορεί να σημαίνει.

Ο ιδρυτής του συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και εκ των ιδρυτών της Ενιαίας Προσπάθειας Νίκος Μουγιάρης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν από κοινού μέλη της HALC και της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής σε βουλευτές και γερουσιαστές. Αυτό σημαίνει ισχυροποίηση της θέσης μας. Αυτό σημαίνει πως μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και την Ελλάδα, σημαντικός είναι ο ρόλος των αποδήμων. Σημαντικός υπό την έννοια των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης συμμαχιών, αλλά και της αξιοποίησης σχέσεων. Η αξιοπιστία της Ελλάδος και της Κύπρου, δεν έχει χαθεί, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον οικονομικό τομέα. Μπορεί να δέχθηκε πλήγματα η αξιοπιστία τους, παραμένει, όμως ψηλά.

Κάποιοι για προφανείς λόγους θέλουν να μας γονατίσουν, να μας αναγκάσουν να παραδοθούμε. Δεν μπορεί αυτό να γίνει. Για να καταστούν οι μεθοδεύσεις αυτές ανέφικτες, για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί, χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων. Σημαντική δύναμη είναι η ομογένεια. Χρήσιμα εργαλεία αποτελούν οι οργανώσεις της ομογένειας στις σημαντικές χώρες, όπως και η ΠΣΕΚΑ, η οποία συζητά αυτές τις ημέρες τρόπους για νέες δράσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: