Ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη συμφωνία της ΕΕ για απώλειες σε μετόχους και πιστωτές




Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για μια ενιαία τραπεζική προσέγγιση στην Ευρώπη, που θα υποχρεώνει μετόχους και πιστωτές να υφίστανται σημαντικές απώλειες σε περίπτωση μιας τραπεζικής χρεοκοπίας, οι James Kanter και Jack Ewing, υποστηρίζουν σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europes Bank Deal Is Seen as Progress With Flaws», ότι ίσως δεν πρόκειται για «τη ρηξικέλευθη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι τράπεζες στην ΕΕ».

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω συμφωνία στοχεύει στη μείωση των πιθανοτήτων να μετατραπεί μια τραπεζική κρίση σε κρατική κρίση χρέους, όπως συνέβη σε Ισπανία και Ιρλανδία όπου το κόστος της τραπεζικής διάσωσης συνέβαλε στην υπονόμευση της δημοσιονομικής κατάστασής τους.

Ωστόσο, τονίζουν οι ανταποκριτές, ενυπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ότι οι ασθενέστερες χώρες θα καταστούν θύματα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας μεγάλων  τραπεζών τους, ενώ όπως προειδοποιεί ο Marie Diron, οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young του Λονδίνου, η συμφωνία ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των τραπεζών, προκειμένου να καλυφθούν τα χορηγούμενα δάνεια.

Παράλληλα, ο Nicolas Veron, συνεργάτης του ερευνητικού ιδρύματος Bruegel στις Βρυξέλλες, δηλώνει ότι η συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί καθ΄οδόν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ηγέτες θα εξετάζουν τις συνέπειες του εξαναγκασμού πιστωτών και καταθετών σε τραπεζικές απώλειες με στόχο μια τραπεζική διάσωση. 

http://www.nytimes.com/2013/06/28/business/global/european-banking-deal-is-seen-as-progress-with-flaws.html?_r=0&pagewanted=print

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες να καταβάλουν αυξημένους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων που μαστίζει την ευρωζώνη, ωστόσο τα οικονομικά ισχυρά κράτη της ΕΕ δεν συναίνεσαν στις εκκλήσεις άλλων χωρών για την άμεση χορήγηση ενός μεγάλου ποσού για τον ίδιο σκοπό, επισημαίνουν οι Matthew Dalton και Frances Robinson σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «European Leaders Find More Funds for Youth Jobs» (σελ. Α10).

Συγκεκριμένα, τονίζεται, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν προτάσεις για τη μείωση της αυξανόμενης ανεργίας των νέων σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ παρουσίασαν σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες υποστήριξαν ότι το ποσό των €6 δις για την επόμενη διετία- ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% του προϋπολογισμού της ΕΕ- δεν επαρκεί. Μεταξύ αυτών, ο Αυστριακός Πρωθυπουργός Werner Faymann κάλεσε για την άμεση ενίσχυση των υπό διάθεση  πόρων, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε €6 δις ετησίως».

Από την πλευρά του, αναφέρεται, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε για τη λήψη «δραστικών μέτρων» για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, δήλωσε ότι τα προτεινόμενα προγράμματα θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα και εν συνεχεία να τεθεί προς συζήτηση η προοπτική μιας ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής ενίσχυσης.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323689204578571673206176506.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Photo EU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: