Ενδείξεις για μέτρια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας




Το αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ υποχώρησε από το ψηλό ρεκόρ έξι χρόνων τον Ιούνιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε λίγο τον προηγούμενο μήνα, μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σε μια οδό μέτριας ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters άλλα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι οι χονδρικές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν τον Μάιο καθώς η βενζίνη και οι τιμές των τροφίμων ανέκαμψαν, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υποτονικές.

Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται πριν την συνάντηση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί πότε θα αρχίσει να μειώνουν το ρυθμό αγοράς ομολόγων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα $85 δισ. το μήνα.

Οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν να υπάρχει αλλαγή πολιτικής.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Αναμένω ότι την επόμενη εβδομάδα η Φεντ θα επαναβεβαιώσει τις υφιστάμενες πολιτικές της», ανέφερε ο ανώτερος οικονομολόγος στην εταιρεία Wells Fargo Securities, στη Σάρλοτ, Βόρειο Καρολίνα, Σαμ Μπούλαρντ.

Ο προκαταρκτικός δείκτης για το αίσθημα εμπιστοσύνης καταναλωτών του Thomson Reuters/ Πανεπιστημίου Μίσιγκαν σημείωσε πτώση στις 82,7 μονάδες τον Ιούνιο μετά τις 84,5 μονάδες το Μαΐου, οι οποίες άγγιζαν ρεκόρ σχεδόν έξι χρόνων.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουνίου είναι τα δεύτερα ψηλότερα τους τελευταίους οκτώ μήνες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν νοιώθουν πλέον τόσο απαισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους.

Οι οικονομολόγοι βρήκαν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο δείκτης δεν υποχώρησε σημαντικά νωρίς αυτό το μήνα κάτι που θεωρούν ότι υποστηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Παρόλο που το προκαταρκτικό καταναλωτικό αίσθημα υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο, η εγγύτητα του κύριου δείκτη σε ψηλά επίπεδα  συνεχίζει να υποδηλοί ότι η στάση των καταναλωτών παραμένει θετική, ένας πιθανώς θετικός παράγοντας για μελλοντικές καταναλωτικές δαπάνες», είπε ότι οικονομολόγος των TD Securities, στη Νέα Υόρκη,  Τζέναντι Γκόλντμπεργκ.

Παρόλο που οι καταναλωτές στις ΗΠΑ έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα παρά τους ψηλότερους φόρους και η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ένα σταθερό αν και όχι θεαματικό ρυθμό, ο εργοστασιακός τομέας έχει υποφέρει από την ύφεση στην Ευρώπη που έχει επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το Τμήμα Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο εποχικά διορθωμένος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% το Μάιο μετά από πτώση 0,7% τον Απρίλιο.

Παρά την αύξηση στις τιμές για τα αγροκτήματα, τα εργοστάσια και τα διυλιστήρια τον προηγούμενο μήνα οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές και οι παραγωγοί δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα αυξημένα τους κόστη λόγω της μέτριας εγχώριας ζήτησης.

Οι  χονδρικές τιμές, εκτός του άστατου κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,1% για δεύτερο συνεχή μήνα. Στους 12 μήνες ως και το Μάιο το λεγόμενο PPI (δείκτης του μεταποιητικού τομέα) αυξήθηκε κατά 1,7% .

Πηγές: Reuters, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: