ΔΝΤ: Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, δεν θα προκύψουν προβλήματα για την Ελλάδα. Διαφορετικά…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. – Εμμεση προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, να εργαστεί για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του Ελληνικού Προγράμματος μέχρι το τέλος Ιουλίου, διαφορετικά –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- θα τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση από το ΔΝΤ, έστειλε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράϊς με ανακοίνωση που απέστειλε στους δημοσιογράφους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην ανακοίνωση, η οποία είναι απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, αναφέρει τα εξής:

            «Υπάρχει μια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που συνεχίζεται. Η Αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις για θέματα πολιτικής έχουν σημειώσει παύση και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα Η προτεραιότητα παραμένει για τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα το γρηγορότερο. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2014».

Είναι φανερό από την τελευταία παράγραφο της γραπτής ανακοίνωσης, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η επθεώρηση, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζουν το παρασκήνιο, «εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, η επιθεώρηση του Προγράμματος δεν θα καταστεί δυνατή λόγω της παραίτησης των αρμοδίων υπουργών, και η δόση δεν θα εκταμιευθεί. Οταν διεξάγονται εκλογές, όλα παγώνουν», ισχυρίστηκαν οι πηγές.

Οι πηγές θεωρούν την ανακοίνωση του κ. Ράϊς ως αυστηρή προειδοποίηση. Σημειώνεται ότι το Ταμείο αποφεύγει κάθε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις και δεν τοποθετείται για τις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των χωρών που έχουν ζητήσει δανειοδότηση από το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αξιωματούχος του Ταμείου με τον οποίο επικοινωνήσαμε αρνήθηκε κάθε σχόλιο για την πιθανότητα αποσταθεροποίησης λόγω των πολιτικών εξελίξεων και μάλιστα προειδοποίησε να μην αναμειγνύουν το ΔΝΤ σε τέτοια ζητήματα.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι το Ταμείο θα αναστείλει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουλίου, εκτός εάν η Ευρωζώνη αποφασίσει να καλύψει το κενό που φέρεται να έχει προκύψει (περίπου 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το κενό εμφανίστηκε μετά την καθυστέρηση των κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της αποτυχίας των αποκρατικοποιήσεων. Πάντως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι δεν είναι ευθύνη της Αθήνας ότι υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, τελεσίγραφα για την ανάγκη διατήρησης πολιτικής σταθερότητας εξέπεμψε η Κομισιόν και το Eurogroup μόλις έφτασαν σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο τα πρώτα μηνύματα  από την Αθήνα για την κυβερνητική κρίση και την  αποχώρηση  της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

«Κάνω έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των ελλήνων πολιτικών ηγετών  για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης» δήλωσε ο επίτροπος Ολι Ρέν  μετα την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο .

Ο Σαιμον Ο΄Κονορ εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν έστειλε  (στις 11.45 ώρα  Ελλάδας) το μήνυμα ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (της τρόικας)  πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές .Το προσωπικό της εργάζεται ακούραστα αλλά το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», επισημαίνοντας  συγχρόνως ότι η «πολιτική σταθερότητα ήταν επωφελής για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο».

Την ιδία στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup  κ.Νταισελμπλουμ απεύθυνε προειδοποίηση ότι είναι υψίστης σημασίας  η ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικας  μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και στο Eurogroup όταν έφτασαν οι ειδήσεις από την Αθήνα, είναι ότι ο κ.Ρεν σε δήλωση του στους δημοσιογράφους δήλωσε με σκωπτικό ύφος ότι «αγαπώ πολύ την Ελλάδα αλλά προσδοκώ ακόμη περισσότερο να δίνω μια συνέντευξη τύπου και να περάσω το καλοκαίρι μου χωρίς να  συζητώ την ελληνική κρίση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: