Γράμμα από ένα Ελληνοκύπριο πρόσφυγα




Ήμουν νέος και γέρασα στην προσφυγιά. Από το 1974 μετά την εισβολή μένω στη Λάρνακα. Θεωρώ τον εαυτό μου ακόμη ξένο μακριά από την Αμμόχωστο. Πέρασαν τόσες δεκαετίες και λύση στο κυπριακό πρόβλημα δεν έχουμε δει. Κι όμως το πρόβλημα μας είναι τόσο απλό. Εισβολή και κατοχή. Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και έποικοι και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την Κύπρο.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν τι θέλουν, εμείς όμως όχι. Καμία Κυπριακή κυβέρνηση δε μπήκε στον κόπο να ζητήσει και να απαιτήσει εφαρμογή του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ όπως έγινε για το Κουβέιτ.

Λύσεις που προτείνω:

1). Ενιαίο κράτος. Να θεωρηθεί η Κύπρος σαν ένα ενιαίο εκλογικό κέντρο. Μια ψήφος ένα άτομο. Ο πρόεδρος Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Tουρκοκύπριος ή αντίστροφα, να εκλέγονται από το σύνολο του κυπριακού λαού και να εφαρμοστεί το σύνταγμα του 1960 χωρίς βέτο και χωρίς παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

2). Λύση ομοσπονδίας σε μικρογραφία του συντάγματος των ΗΠΑ. Να δημιουργηθούν 6 πολιτείες (πρώην επαρχίες) με 6 κυβερνήτες που θα εκλέγονται από το λαό έκαστης πολιτείας (πιθανή παραχώρηση για την Αμμόχωστο: Τουρκοκύπριος κυβερνήτης, όχι διορισμένος αλλά εκλελεγμένος). Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος ή αντίστροφα, να εκλέγονται ταυτόχρονα από το σύνολο του λαού.

Όλοι οι πρόσφυγες Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να γυρίσουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Να υπάρχει τοπική αστυνομία, ομοσπονδιακή αστυνομία, ομοσπονδιακός στρατός.

Έποικοι: Να φύγουν όλοι από την Κύπρο με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, έστω κι αν έχουν παντρευτεί με Τουρκοκύπριους-ες. Να δικαιούνται όμως να κάνουν αίτηση στο νέο κράτος που θα δημιουργηθεί για να επιστρέψουν (δήλωση Αλέκου Μαρκίδη όντας Γενικός Εισαγγελέας).

Πιστεύω ότι αντιτάσσοντας το σύστημα ομοσπονδίας των ΗΠΑ σε αντιπαραβολή των Τουρκικών απαιτήσεων για δυο χωριστά κράτη, οι ΗΠΑ δε νομίζω να το απορρίψουν, σύστημα που εφαρμόζουν οι ίδιοι στη χώρα τους.

Μετα τιμής

Νίκος Τινής

Υ.Γ. Εάν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να παραμείνουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, να τους κτίσουμε σπίτια και όχι ανταλλαγή περιουσιών. Κανένας πρόεδρος της Κύπρου δικαιούται να ξεπουλήσει την περιούσια των Ελληνοκυπρίων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: