Ακρόαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μεταξύ Bundesbank και ΕΚΤ




Τη δικαστική αντιπαράθεση που θα ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα την αμφιλεγόμενη νομιμότητα της αγοράς από την τελευταία απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων, προβάλλει άρθρο του Jack Ewing στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «German Court to Weigh Bond Buying by E.C.B» (σελ. B3).

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα είναι ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank και ο Jorg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος θα υπεραμυνθεί των δράσεων της Κεντρικής Τράπεζας, δράσεις που άμβλυναν αισθητά τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης. Αναφέρεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα νομικά επιχειρήματα του κ. Weidmann κατά της ΕΚΤ έχουν ως βάση τους το ακαδημαϊκό έργο του καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βόννης, Manfred Neumann, ο οποίος σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι απώλειες από κρατικά ομόλογα πρέπει να αναδιανέμονται μεταξύ των κρατών. «Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μου επιβάλλει φόρο, προκειμένου να σώσει την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να το πράξει αυτό», τόνισε ο κ. Νeumann. 

http://www.nytimes.com/2013/06/11/business/global/german-court-to-weigh-bond-buying-by-ecb.html?pagewanted=all

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ο Richard Barley σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Euro Zone Remains at Risk» όπου επισημαίνεται ότι, παρά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου F. Hollande περί τερματισμού της κρίσης της ευρωζώνης, «τα χρόνια προβλήματα της Ευρώπης παραμένουν».

Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται προς τα τέλη του έτους και ότι οι διεθνείς αγορές δεν προβλέπουν μια απόφαση που ενδέχεται να αναταράξει την ισχύουσα πολιτική της ΕΚΤ. Ωστόσο, τονίζεται, παρά ορισμένες ακτίνες οικονομικής ελπίδας, η ύφεση συνεχίζεται και η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, αν και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει την ευρωζώνη το 2014 και ακόμη αργότερα. 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324904004578537310712036962.html#printMode?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενούν οι FINANCIAL TIMES (“The ECB must open itself up”) και η INDEPENDENT (“Court to Consider Legality of ECB Policy that Saved the Eurozone”).

http://www.ft.com/cms/s/0/7e58a3ea-d1bc-11e2-9336-00144feab7de.html

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/court-to-consider-legality-of-ecb-policy-that-saved-the-eurozone-8652833.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: