Έβαλαν πλώρη για την Ευρωβουλή – Τουρκικές κινήσεις για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων «βουλευτών» στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά επαναφέρει το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων λεγόμενων βουλευτών στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πρότυπα της συμμετοχής τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλαδή με καθεστώς παρατηρητή. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δραστηριοποιηθεί έντονα σε αυτό το πεδίο, επιχειρώντας διά φιλικών χωρών να πετύχει μιας μορφής συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το γραφείο του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες απέστειλε επιστολή σε ευρωβουλευτές και στελέχη πολιτικών ομάδων ζητώντας συνάντηση του λεγόμενου αντιπρόσωπου για να τους ενημερώσει σχετικά. Το μήνυμα στάληκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 21 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Huriye Hancerli ( που αυτοπαρουσιάζεται ως τρίτος γραμματέας της «Τουρκοκυπριακής Αντιπροσωπείας»), ο Τουρκοκύπριος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες (Gizem Alpman) ζητά όπως διαβιβάσει στους Ευρωβουλευτές επιστολή «που υπογράφεται από όλα τα πολιτικά κόμματα στο ‘’κοινοβούλιο΄΄ της βόρειας Κύπρου, σχετικά με την συμμετοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων, στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Για να εξηγήσει περαιτέρω τη θέση τους στο θέμα, ζητούσε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα.
Είναι προφανές και από τη συνέχεια της επιστολής, ότι ο στόχος είναι να διευθετηθούν και επαφές των λεγόμενων βουλευτών του κατοχικού καθεστώτος με Ευρωβουλευτές. Για το σκοπό αυτό τους ενημερώνει πως «βουλευτές» θα βρίσκονται στο Στρασβούργο μεταξύ 1-4 Ιουλίου και ζητά να συναντήσουν τόσο τον Gizem Alpman όσο και τους ψευβουλευτές. Είναι σαφές πως παίζεται ένα παιχνίδι διεκδίκησης των δυο από τις έξι έδρες που έχει Κύπρος στην Ευρωβουλή με στόχο, σε αυτή τη φάση να εξασφαλίσουν το καθεστώς του παρατηρητή.
Το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εργασίες της Ευρωβουλής, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και τέθηκε και από πλευράς πολιτικών ομάδων προς την Κυπριακή Κυβέρνηση. Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς αυτό θα συνιστούσε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όπως επισημαίνεται η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στην  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να θεωρείται προηγούμενο. Σημειώνεται πως η συμμετοχή ψευδοβουλευτών στις εργασίες της ΚΣΣΕ ήταν ένα τραγικό λάθος, το οποίο θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με το νέο ομόλογό του της Ελλάδος, Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στην Αθήνα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν οι δυο ΥΠΕΞ με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Ε. Βενιζέλου, διευθετήθηκε δια της διπλωματικής οδού η συνάντηση, που θα γίνει στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι δυο γνωρίζονται από προηγούμενες θητείες τους σε πολιτειακά αξιώματα, όταν αμφότεροι ήταν Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι, ο μεν Κασουλίδης επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη ο δε Βενιζέλος, επί πρωθυπουργίας, Ανδρέα Παπανδρέου. 

Στο μεταξύ, Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο άνδρες, που γνωρίζονται παλαιόθεν προσωπικά, συμφώνησαν να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατό ενώ κ. Νταβούτογλου συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την ανάληψη των καθηκόντων του στη νέα κυβέρνηση.

Ο Ντάουνερ προλαβαίνει όλες τις …δουλειές: Και αρχηγός κόμματος και απεσταλμένος στο Κυπριακό!

Και να παραιτηθεί από τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό δεν σημαίνει πως θα το πράξει τώρα. Και δεν θα το κάνει για μια σειρά λόγους, που αφορούν, μεταξύ άλλων,  το μομέντουμ της διαδικασίας, την αντικατάσταση του.

Αυτό επισήμανε ξένη διπλωματική πηγή, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντάουνερ ότι θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων στη Νότια Αυστραλία και θα κρατήσει παράλληλα και τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με αφορμή δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, τα οποία τον φέρουν να αναλαμβάνει μετά τον Οκτώβριο τη θέση του προέδρου του Φιλελευθέρου Κόμματος Νότιας Αυστραλίας, ρωτήθηκε για το μέλλον του στο Κυπριακό από τον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουπανιώτη.

Στο ερώτημά  αν η ανάληψη της θέση αυτής επηρεάσει τα καθήκοντά του ως ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Φιλελευθέρου Κόμματος, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν θα επηρεάσει. Θα παραιτηθώ από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, την οποία κατέχω για τρία χρόνια και θα αναλάβω αυτό τον επίτιμο ρόλο στην Αδελαϊδα. Είναι μία θέση χωρίς πληρωμή».

Η θητεία του σημερινού προέδρου του κόμματος στην Αδελαϊδα λήγει τον Οκτώβριο. Δηλώνοντας στον τοπικό Τύπο πρόθυμος να αναλάβει τα καθήκοντα που του προτάθηκαν, ο κ. Ντάουνερ είπε πως από τη θέση αυτή «θα μπορέσει να βοηθήσει τους Φιλελεύθερους της πολιτείας να κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου. Αυτός θα είναι ο μόνος μου ρόλος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: