Τούρκος αξιωματούχος: Ζητούμε τη βοήθεια των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το πρόβλημα της Κύπρου αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν χθες στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα έθεσε με επιμονή στην ατζέντα η τουρκική πλευρά στην προσπάθειά της να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση που κτύπησε την Κύπρο. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι “είμαστε αισιόδοξοι, εργαζόμαστε για μία λύση και ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσφέρουν τη διπλωματική τους βοήθεια” (προφανώς για να εξαναγκαστούν οι Ελληνοκύπριοι να υπογράψουν).

Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «υπάρχει πάντα μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί λύση» στην Κύπρο, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αναφέρθηκε στο θέμα, παρά το γεγονός ότι μίλησε για άλλα ζητήματα που συζήτησε με τον κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τη συζήτηση για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου μετέβη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος παρέθεσε στους Τούρκους επισκέπτες του και γεύμα εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, ο κ. Ερντογάν πρότεινε τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και ζήτησε «άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και γρήγορη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν, εκτός του θέματος της Συρίας, την κατάσταση στο Ιράν και στην Κύπρο, τις σχέσεις με το Ισραήλ, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, το θέμα του εμφυλίου πολέμου με τους Κούρδους, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και άλλα ζητήματα.

Οπως δήλωσαν και οι δύο, συμφώνησαν ότι πρέπει να φύγει ο Ασαντ από τη Συρία και να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αναμειχθεί στον πόλεμο, αν και ο κ. Ερντογάν προκρίνει εντατικοποίηση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, και δεν θα ήταν καθόλου αρνητικός και σε πολεμική δράση.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι είδε και αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά -όπως είπε- χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι ο Ασαντ σκοτώνει τους πολίτες του, πρέπει να σταματήσει, και πρέπει να φύγει. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα», είπε, ομολόγησε ότι συζήτησε τρόπους με τον κ. Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συζήτησης. Πάντως απέκλεισε πολεμική ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για το κρίσιμο θέμα της Γάζας, ο κ. Ενρτογάν έκανε μία μικρή υποχώρηση, αλλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τους ηγέτες της Χαμάς, όπως και τον πρόεδρο Αμπάς στη Δυτική Οχθη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την έκκληση του κ. Ομπάμα να μην επισκεφθεί τη Γάζα, και δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «ελπίζω να βοηθήσω να ενωθούν οι Παλαιστίνιοι, ελπίζω να φέρει η επίσκεψη μου την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συζητήσεις τους στις 9.50 το πρωί τοπική ώρα και συνεχίστηκαν χθες στις 6.30 το βράδυ ώρα Ουάσιγκτον στη διάρκεια δείπνου στην Προεδρική Κατοικία. Η χθεσινή ημέρα του κ. Ομπάμα ήταν αφιερωμένη στον κ. Ερντογάν και την Τουρκία. Παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα ομολόγησαν ότι «είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοια συμπεριφορά Αμερικανού προέδρου σε ξένο ηγέτη». Είχαν και διμερή συνάντηση, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και το προεδρικό ζεύγος παρέθεσε και δείπνο στην Προεδρική Κατοικία. Οπως και να το δει κανείς, είναι εντυπωσιακό…

Φωτογραφία: Λευκός Οίκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: