Πρόβλημα τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη




Στο ζήτημα του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αναφέρεται δημοσίευμα στο μπλογκ alphaville των FINANCIAL TIMES («NPLs and Lights in Dark Places»). Διέρρευσαν φήμες ότι ενδέχεται η ΕΚΤ να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό, καταδεικνύει όμως την ανησυχία των αρχών ότι τα κακά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να μειώσουν τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν, παρακωλύοντας την διάδοση του μηχανισμού νομισματικής πολιτικής. Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η ταχύτητα της αύξησης των δανείων αυτών στο 2,5% ανά έτος.

Η Ελλάδα αποτελεί την ακραία περίπτωση με ποσοστό 25% που δεν φαίνεται να υποχωρεί. Το σύνολο των δανείων ανέρχεται στα €720 δις στην ευρωζώνη, εκ των οποίων τα €500 δις αφορούν σε περιφερειακές τράπεζες, τα €150 δις σε τράπεζες χωρών του πυρήνα εκτός της Γερμανίας και τα €60 δις σε γερμανικές τράπεζες.

Η γερμανική απόκλιση δυσχεραίνει το έργο της ανάθεσης μιας νομισματικής πολιτικής για το σύνολο της ευρωζώνης από την ΕΚΤ και ο Μ. Draghi διευκρίνισε ότι, δεν είναι υποχρέωση της ΕΚΤ να εξισορροπήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Εναπόκειται λοιπόν στα έθνη, τον ESM και άλλα υπερεθνικά σώματα να ασχοληθούν με το ζήτημα. Σύμφωνα με τον Willem Buiter της Citi, ‘σύντομα η ΕΚΤ θα επιθεωρήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων στην ευρωζώνη, με τη βοήθεια ανεξάρτητων ειδικών, χωρίς υπερβολική ανάμιξη των εθνικών εποπτικών φορέων και τα εργαλεία για την ανανέωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους’.

http://ftalphaville.ft.com/2013/05/13/1497002/npls-and-lights-in-dark-places/

ΕΕ – ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: Το ποσοστό ρεκόρ ανεργίας των νέων αναδεικνύεται ως το μείζον πρόβλημα εντός ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγωνίζονται να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου οι άνεργοι νέοι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, να μην καταστούν «μια χαμένη γενιά και πηγή κοινωνικών αναταραχών», επισημαίνει ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη των Jack Ewing και Melissa Eddy στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Leaders Grapple With Youth Unemployment».

Σύμφωνα δε με πρόταση που κατέγραψε η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής ε/φ Rheinische Post με έδρα το Ντίσελντορφ, μπορεί να αξιοποιηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα (European Investment Bank) υπό την ιδιοκτησία της ΕΕ για να παράσχει πίστωση σε εταιρείες που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για νέους στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι στο Βερολίνο υποτίμησαν γρήγορα τη συγκεκριμένη πληροφορία, αν και το θέμα είναι πιθανόν να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.  Από την πλευρά του, ο Jens Flosdorff, εκπρόσωπος της Γερμανίδας Υπουργού Εργασίας, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μια σειρά διαφορετικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προβλέπουν την παροχή πίστωσης σε εταιρείες για προσλήψεις νέων ανέργων.

Οι προτάσεις αυτές, συμπλήρωσε ο κ. Flosdorff, ενδέχεται να συζητηθούν από τη Γερμανίδα Υπουργό Εργασίας και άλλους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε σύσκεψη στο Παρίσι στις 28 Μαΐου, που  θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Berggruen, με ιδρυτή τονδιακεκριμένο επενδυτή Nicolas Berggruen.

http://www.nytimes.com/2013/05/14/business/global/14iht-youthjobs14.html?pagewanted=all&_r=0&pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: