Ο πονηρός και ανόητος κύριος Ντάουνερ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εχοντας πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες των παρασκηνίων του δείπνου-παγίδας, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η επιστολή που έγραψε εν βρασμώ ψυχής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είχε αποδέκτη τον συνέταιρο του στην κυβέρνηση κ. Μάριο Καρογιάν και όχι το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Διότι πως δικαιολογείται να έχει αποστείλει αυστηρή επιστολή διαμαρτυρίας για τον Αυστραλό με τα ακριβά γούστα, κ. Αλέξανδρο Ντάουνερ και την ίδια στιγμή να έχει αποφασίσει να αποδεχθεί την πρόσκληση για να συμφάγει με τον κατοχικό ηγέτη, χωρίς να λάβει γραπτή απάντηση και δέσμευση από τον κ. Μπαν κι Μουν.

Διότι η αναιμική «διαβεβαίωση» μέσω του πρέσβη στον ΟΗΕ, την οποία μετέφερε η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα, είναι ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο τελευταίος προσέβαλε τον κ. Αναστασιάδη μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του, υποστηρίζοντας αρχικά ότι το καταγγελτικό γράμμα δεν έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς την εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η επιστολή εστάλη με το …πλοίο.

            Ο κ. Αναστασιάδης έπραξε ορθά καταγγέλλοντας τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος έχει καταργήσει τους όρους εντολής του και δρα ως κυβερνήτης του άμοιρου αυτού τόπου. Το χειρότερο όλων, που αφορά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η έλλειψη κάθε σεβασμού στο πρόσωπό του και στο αξίωμα, στο οποίο τον εξέλεξε ο κυπριακός λαός, ο οποίος αναμένει από τον ηγέτη που επέλεξε πριν από μόλις τρεις μήνες να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στον κάθε κ. Ντάουνερ.

            Ο «άνθρωπος» του γενικού γραμματέα είναι απλά επικίνδυνος. Είναι μία λέξη που ομιλεί από μόνη της. Δεν έχει φραγμούς και τον ενδιαφέρει μόνο το στοίχημα με τους φίλους του, ανάμεσά τους και τα γνωστά ανθρωπάκια της Λευκωσίας: ότι θα «διευθετήσει» το Κυπριακό εκδικούμενος όσους τολμούν να αμφισβητούν τον ίδιο, και όλους τους προηγούμενους «ανθυπάτους» του Διεθνούς Οργανισμού. Το πρόβλημα του είναι ότι δεν υπολογίζει τις πλειοψηφίες, άρα είναι και ένας εχθρός της Δημοκρατίας.

            Στην επιστολή του προς τον κ. Μπαν κι Μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σοβαρότατα ζητήματα για τη διαδικασία που επέλεξε ο κ. Ντάουνερ μέσω υπόπτων και υπογείων συζητήσεων, και ευρισκόμενος πάντα σε συνεννόηση με το Λονδίνο και την Αγκυρα. Ο κ. Αναστασιάδης «έπιασε» όλα τα ζητήματα σωστά, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, και δεν τον παίρνει να υποχωρήσει. Είναι προσβολή για το αξίωμά του και τον ίδιο ώς άνθρωπο και πολιτικό, η άρνηση γραπτής απάντησης από το γενικό γραμματέα. Και η αλλαγή της ημερομηνίας, από την 29η στη 30 Μαίου, για να καλυφθεί η μή απάντηση είναι πολιτική απάτη εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Οπως απάτη είναι και η βλακώδης εξήγηση που δίνουν ξένοι διπλωμάτες, ότι ο κ. Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας (στις 30 του μήνα) πριν από το δείπνο, άρα με αυτή την κίνηση η σύναξη με τον κατοχικό ηγέτη και τις κυρίες τους μετατρέπεται σε κοινωνική εκδήλωση.

            Οτι δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Αναστασιάδη, λόγω της στάσης του στο εθνικό θέμα –από απορριπτικός μετετράπηκε σε θιασώτη φιλοτουρκικής λύσης- δεν είναι μυστικό. Το γνωρίζει και ο ίδιος και κακώς εκνευρίζεται κάθε φορά που με διαβάζει. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το δείπνο-παγίδα, θα αποδείξει εάν με την αποστολή της επιστολής λαμβάνει το όσκαρ του ρόλου του «καλύτερου παιδιού» ή έχει αλλάξει και πλέον είναι ένας πολιτικός που σέβεται το αξίωμά του και τους ψηφοφόρους, που τον συγχώρεσαν για το ατόπημα του 2004, δίνοντας του την ευκαιρία να αποδείξει ότι τα διορθώνονται…

www.mignatiou.comwww.philenews.com

Photo: UN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: