Ο Αναστασιάδης ζήτησε το έγγραφο από το Ντάουνερ!




Το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων δόθηκε μετά από δική του παράκληση, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έγινε για να αποτελέσει το έγγραφο τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν.

Στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρονται τα εξής:

“Σε  απάντηση των όσων  ανησυχιών ή άλλων σχολίων εκφράζονται σε σχέση με το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων για τα έτη 2008-2012, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

(α) Το έγγραφο  δεν κατατέθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά μου εδόθη κατόπιν δικού μου αιτήματος, όχι, βεβαίως, για να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, αλλά για να είναι σε θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά στο στάδιο της καλής προετοιμασίας, να γνωρίζει πώς με σοβαρότητα και τεκμηρίωση θα αποσύρει όσες των προτάσεων κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών ηγεσιών ως απαράδεκτες.

          (β)  Είναι καλά γνωστή η θέση μου πως παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, τούτο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω της επικέντρωσης της προσοχής του ιδίου και της Κυβέρνησής μου στην αντιμετώπιση των τόσων προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση, κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, των Ηνωμένων Εθνών, μη εξαιρουμένων.

          (γ)  Θεωρώ την ίδια ώρα αχρείαστες και χωρίς αντικείμενο τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού, ήδη, έχει καθοριστεί νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση τον προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων,αλλά και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών”.

Ομήρου: Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, που επιδόθηκε προσφάτως στις δύο πλευρές από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, θα αποτελέσει μίαν ενδιάμεση συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις και ομιλία του στην Ημερίδα Σύγχρονης Ιστορίας Κύπρου, που συνδιοργανώνουν σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Ομήρου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σπεύσει, εγγράφως και επισήμως, να δηλώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ότι δεν τον δεσμεύουν αυτές οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που αποτυπώνονται στο έγγραφο αυτό, όπως προεκλογικώς και κατ` επανάληψη είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Μπαν, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι “είναι προφανές ότι ο κ. Ντάουνερ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να ενεργεί ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, διότι έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και, συνεπώς, της αξιοπιστίας”.

“Ο κ. Ντάουνερ”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, “συναντήθηκε προσφάτως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ιωάννη Κασουλίδη) και, την ίδια ημέρα, συναντήθηκε με τον ψευδο-υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων και προσκάλεσε τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συναντηθούν στα κατεχόμενα”.

“Αυτές οι τελευταίες ενέργειες του κ. Ντάουνερ”, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “προστίθενται σε σειρά άλλων ενεργειών του, οι οποίες οδήγησαν στο να απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και, συνεπώς, της αξιοπιστίας για να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν το ρόλο του”.

“Δεν είναι μόνον”, πρόσθεσε, “η συμπεριφορά του σε σχέση με το δείπνο της 29ης Μαΐου, αλλά είναι μια συμπεριφορά που πάει στο παρελθόν και που οδήγησε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να διαπιστώσει, με ομόφωνό της Ψήφισμα, το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ο κ. Ντάουνερ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να μπορεί να συνεχίσει ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στο Κυπριακό”.

Συνεπώς, είπε ο κ. Ομήρου, “ορθώς απεστάλη η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συμπεριφορά Ντάουνερ που καταμαρτυρείται σε αυτή, όμως αυτό δεν είναι αρκετό”.

“Για αυτό”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “το ορθό και επιβαλλόμενο είναι όπως ο Πρόεδρος, επισήμως και εγγράφως, να ζητήσει την αντικατάστασή του, διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, λόγω των έργων και ημερών του”.

“Όσον αφορά το έγγραφο κωδικοποίησης”, είπε ο κ. Ομήρου, “θέλω να υπενθυμίσω ότι εμείς προειδοποιήσαμε, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η συγγραφή ενός τέτοιου εγγράφου, διότι μπορεί να είναι εύηχη η αρχή πως `τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εκτός εάν συμφωνηθούν όλα’, όμως αλλιώς είναι τα πράγματα στην πολιτική και διπλωματική πρακτική και είναι ο μεγάλος μας φόβος ότι οι υποχωρήσεις, οι γενναιόδωρες προσφορές, όπως προσφυώς ονομάσθηκαν από τον ίδιο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, υπάρχει ο μέγας κίνδυνος να θεωρηθούν ως οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά και να κλειδωθούν”.

Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, “επειδή ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει, προεκλογικώς και κατ` επανάληψη, ότι δεν τον δεσμεύουν αυτές οι υποχωρήσεις, θα πρέπει να σπεύσει, εγγράφως και επισήμως, να το δηλώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ”.

“Ούτε είναι νοητό”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “ότι αυτό το έγγραφο θα αποτελέσει μίαν ενδιάμεση συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και θέλω από τώρα”, συνέχισε, “να καταστήσω σαφή τη θέση της ΕΔΕΚ, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας, λόγω της αναβολής οποιασδήποτε εκκίνησης μιας νέας διαδικασίας, για να διαμορφωθεί μια καινούργια εθνική στρατηγική”.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει “να καταστεί σαφές ότι αποσύρονται οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που είχαν κατατεθεί κατά τα προηγούμενα έτη, στη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων και να επανακαθορισθεί η βάση των διαπραγματεύσεων, διότι είχαμε ήδη θεωρήσει πως εκείνη η βάση δεν ήταν επαρκής, δεν ανταποκρινόταν σε αυτό, το οποίο η επιστολή Καμπάρι περιελάμβανε, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία απολύτως σαφής και αποκρυσταλλωμένη βάση διαπραγμάτευσης, για να μην επιδέχεται οιασδήποτε αμφισβήτησης και, συνεπώς, η όποια νέα διαπραγματευτική διαδικασία να είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος”.

Με αφορμή τη σημερινή Ημερίδα και στην ομιλία του, πριν την έναρξη των εισηγήσεων και διαλέξεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και “στις τρέχουσες ή αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό”, στέλλοντας “μήνυμα σε όσους καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν πως θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης”.

“Αποτέλεσμα εξωτερικών συνωμοσιών και των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων για το στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “είναι η σημερινή ντε φάκτο διαίρεση του νησιού με τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή”.

“Το Κυπριακό”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “πενήντα τρία έτη μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, παραμένει ζήτημα άρσης του αποικισμού και τριάντα εννέα έτη μετά την τουρκική εισβολή παραμένει ζήτημα τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής”. “Είναι σημαντικό”, πρόσθεσε, “να τονισθεί ότι λύση πραγματική, μόνιμη και δίκαιη δεν μπορεί να υπάρξει, αν αφήνεται η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και τη Βρετανία”.

“Είναι πλέον μη αποκρυβομένη”, είπε ο κ. Ομήρου, “η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και της δεινής οικονομικής θέσης, στην οποία περιήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία, στην οποία έχουμε περιέλθει”.

“Θα υπάρξει ακόμα”, συνέχισε, “μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση με την τουρκική πλευρά του φυσικού αερίου και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας”.

“Την ίδια στιγμή”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “είναι προφανές ότι μεθοδεύεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση το έγγραφο κωδικοποίησης των συγκλίσεων που έχει ήδη κατατεθεί και στο οποίο περιέχονται και οι απαράδεκτες υποχωρήσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς κατά τα τελευταία τέσσερα – πέντε έτη”.

“Η καταγραφή τους σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ είναι προφανές”, είπε ο κ. Ομήρου, “ότι εμπερικλείει το σοβαρό κίνδυνο να θεωρηθούν οριστικό κεκτημένο και να κλειδωθούν για την τουρκική πλευρά”.

“Η εκφρασθείσα πρόθεση της Γενικής Γραμματείας για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως, “αντίθετα, είναι πρόδηλο ότι θα υπάρξει προετοιμασία για τις μεθοδεύσεις αξιοποίησης της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης”.

“Ηδη, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ”, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “εργάζεται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συναντήσεις, με ψευδοϋπουργούς στα κατεχόμενα και με πρόσκληση προς τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνέλθουν σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία”.

Ο κ. Ομήρου, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και επίσημη κατάθεση στο ΓΓ του ΟΗΕ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εισηγήθηκε, επίσης, την απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό και της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και την “προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με διατύπωση στην ΕΕ αιτήματος διορισμού πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη ως απεσταλμένου για το Κυπριακό”.

“Θα πρέπει το συντομότερο”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “να υπάρξει με την Ελλάδα διαβούλευση για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, ύστερα από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή, όπως οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, ρωσικός παράγοντας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί και για να δοθεί το μήνυμα, με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, σε όσους καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και σε Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης”.

“Σε έναν τόπο μικρό που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή, με τα συμφέροντα τρίτων να επηρεάζουν καταλυτικά τη μοίρα του”, δήλωσε ο Πρόεδρος; της ΕΔΕΚ, “η μελέτη της ιστορίας είναι επιτακτική ανάγκη, ως μέθοδος εθνικής αυτογνωσίας που είναι πολύτιμο εφόδιο για ένα λαό, που, διερχόμενος από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες οφείλει να οργανώσει την πορεία προς το μέλλον, για να μπει η Κύπρος σε ένα νέο ιστορικό κύκλο, αφήνοντας οριστικά πίσω ένα επώδυνο και πολυαίμακτο παρελθόν”.

“Η εγγύτητα στην γη των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, η εγγύτητα του δρόμου προς την Ινδία και την Άπω Ανατολή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η εγγύτητα στην απόληξη του πετρελαιαγωγού Μπακού – Τσεϊχάν και η εγγύτητα στην Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Ομήρου, “είναι μια γεωγραφική εικόνα που ομιλεί αφ’ εαυτής”.

Προσφάτως, συνέχισε, “προστέθηκε ακόμα ένα στοιχείο: Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαιτέρως στη νότια περιοχή”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “για πρώτη φορά στη μακραίωνη  ιστορία της, η γεωγραφική θέση της Κύπρου από επαχθές βάρος μπορεί να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα”. 

Φωτογραφία: Προεδρικό Μέγαρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: