Οι ΗΠΑ προτρέπουν τη Γερμανία να επιταχύνει την τραπεζική ενοποίηση, και να δώσει τέλος στη λιτότητα




νόψει της συνάντησης της G7 στο Buckinghamshire της Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε η Σύσκεψη των Επενδυτών Παγκοσμίως (Global Investment Conference) στο Λονδίνο, όπου ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, παρότρυνε τους Γερμανούς να δώσουν τέλος στην πολιτική της λιτότητας και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση στη χώρα τους, δια μέσου της αύξησης των μισθών και της προαγωγής της ιδιοκατοίκησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της GUARDIAN («US Squares up to Germany over Austerity and Banking Union»).

Η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης από τη Γερμανία θα βοηθήσει τόσο τους εταίρους της, όσο και την παγκόσμια οικονομία. Η Ουάσιγκτον επίσης ζήτησε την άμεση εφαρμογή της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη. Ο Wolfgang Schäuble, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν το δανεισμό τους και να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού από το Βερολίνο κέρδισε την εμπιστοσύνη των διεθνών δανειστών, των καταναλωτών και των γερμανικών επιχειρήσεων. ‘Ακόμη και η Ελλάδα σημείωσε σημαντική επιτυχία’, δήλωσε. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ επικύρωσε την νομοθεσία που θέτει την ΕΚΤ ως επόπτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά το Βερολίνο κρατά εχθρική στάση σε κινήσεις που θα διαμοίραζαν τον κίνδυνο και την ευθύνη για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Οι Αμερικανοί πάντως, που τόνισαν την ανάγκη για τραπεζική ενοποίηση, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, μπορούν να βασιστούν στους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς για στήριξη.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/may/09/us-germany-austerity?INTCMP=SRCH

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στους 369.000 (0,45%) ανήλθε η μετανάστευση από την υπόλοιπη Ευρώπη προς τη Γερμανία, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία και δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITOR («Germany’s Declining Population Gets Sudden Immigration Boost»).

Πρόκειται για 176.000 Πολωνούς, 29.000 Ισπανούς, 14.000 Πορτογάλους, 42.000 Ιταλούς και 33.000 Έλληνες. Το ποσοστό από τη Νότια Ευρώπη θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος της ανεργίας που την ταλανίζει και αναμένεται να αυξηθεί, αν και η γλώσσα αποτελεί εμπόδιο στη μετανάστευση. Η μετανάστευση φτωχών Γερμανών γίνεται προς πλουσιότερες γερμανόφωνες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Λιχνεστάϊν).

http://www.csmonitor.com/Business/Stefan-Karlsson/2013/0509/Germany-s-declining-population-gets-sudden-immigration-boost

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: