Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Συρίας




Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στις 9 το βράδυ ώρα Ουάσιγκτον (4 το πρωί ώρα Ελλάδος) την είδηση που μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη στη Δαμασκό. Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο και η νέα επίθεση έγινε από το Ισραήλ και είχε στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. Το Ισραήλ συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της Συρίας και φαίνεται ότι όλες οι κινήσεις γίνονται σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι “η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων»,.

Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το ερευνητικό κέντρο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι κτυπήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ».

Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.

Η επίθεση έλαβε χώρα δύο μόλις ημέρες αφότου επίσημες αμερικανικές πηγές είχαν αναφέρει ότι μια ισραηλινή επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας προοριζόταν για τη λιβανέζικη ομάδα ανταρτών, Χεζμπολάχ.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν εξοριστεί και ακόμα 1,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη Συρία είχε στόχο τους πυραύλους που το Ιράν έχει προμηθεύσει την Χεζμπολάχ.

    “Η επίθεση τη νύχτα, όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ”, τόνισε η ίδια πηγή.

      Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση. “Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές”, τόνισε εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων.

      Νωρίτερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επικαλούμενο την συριακή αντιπολίτευση πως μέσα σε μισή ώρα ακούστηκαν οκτώ διαδοχικές εκρήξεις στη Δαμασκό.

Πηγές: Ενημέρωση Αμερικανού αξιωματούχου, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, NBC News, ΑΠΕ – Photo by White House

http://www.youtube.com/v/e84pVGsP6YU?hl=el_GR&version=3&rel=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: