Κρίση στις σχέσεις Ιράν και Κύπρου




Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόϊτερς ότι το Ιράν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις, μόλις έγινε γνωστό ότι ένας Ιρανός υπήκοος εκδόθηκε πρόσφατα από το νησί στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούμενος ως ύποπτος για παραβίαση του εμπάρκο όπλων του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

,        “Μόλις σήμερα…ενημερώθηκα από την Λευκωσία ότι το Ιράν αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις. Γιατί; Επειδή ένας Ιρανός πολίτης συνελήφθη διότι προσπαθούσε να αγοράσει, να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν”, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης..

Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, δήλωσε ότι ο Ιρανός εκδόθηκε στις ΗΠΑ “μετά την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων στην Κύπρο”, περίπου πριν από δύο εβδομάδες.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΗ: Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την επιβολή κυρώσεων κατά της εταιρείας Sambouk Shipping, που συνδέεται με τον Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Καμπή, καθώς προσπάθησε να παραβιάσει το εμπάργκο που έχει τεθεί στη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου (BLOOMBERG «U.S. Treasury Targets Shipping Company Over Iran Oil Sanctions», Meera Louis, Ουάσιγκτον).

Το αμερικανικό υπουργείο επανέρχεται με νέες κατηγορίες κατά του Δημήτρη Καμπή, μετά την επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων κατά του Έλληνα επιχειρηματία στις 14 Μαρτίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, στην ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί την νεοσυσταθείσα εταιρεία Sambouk Shipping για την διάθεση οκτώ πετρελαιοφόρων στην υπηρεσία της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Τάνκερ.

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-09/u-s-treasury-targets-shipping-company-over-iran-oil-sanctions.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: