Εκδίκηση το μενού του Ντάουνερ – Ο Αναστασιάδης δείχνει τους συνεργάτες του για το φιάσκο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ άκουσε τα παράπονα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μετά τη συνάντησή τους εξαπέλυσε με το γάντι επίθεση κατά του Νίκου Αναστασιάδη, καρφώνοντας ότι του ενεχείρισε το έγγραφο συγκλίσεων στις 30 Απριλίου. Είναι σαφές πως ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη στάση του αυτή, είτε θεωρεί πως αποχωρεί από τη θέση του και φεύγει πυροβολώντας είτε εκτιμά πως μένει και θα κινηθεί εκδικητικά κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, κυρίως για το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς Μπαν Κι Μουν.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο Ντάουνερ όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής αντέδρασε έντονα. Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται ακόμη να έχει ενημερωθεί για κινήσεις της Λευκωσίας, που αφορούν το ενδεχόμενο αντικατάστασής του.

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο πρώτος τού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα διαδραματίσθηκαν και κυρίως τις προσπάθειες του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσει εικόνα κινητικότητας στο Κυπριακό, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση το δείπνο. Ο Πρόεδρος φέρεται να είπε πως όλα  αυτά δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο Ντάουνερ αντέδρασε ήπια, όπως σε χαμηλούς τόνους ήταν και η συνάντηση. Είπε πως απουσίαζε στην Αυστραλία και δεν έκανε οτιδήποτε από αυτά τα οποία του καταλογίζονται. Υπενθυμίζεται πως οι συνεργάτες του κ. Ντάουνερ είχαν επικοινωνήσει με το Προεδρικό και είχαν ρωτήσει κατά πόσο στο δείπνο θα παρακαθόταν και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής. Ακόμη πίσω από την ανακοίνωση-στήριξης προς τον ίδιο από τον Γενικό Γραμματέα ήταν ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος επιχείρησε να κερδίσει τη Λευκωσία πριν την εδώ άφιξή του.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ο Ντάουνερ στις δηλώσεις του, επιχείρησε να «αδειάσει» τον Πρόεδρο. Είπε πως το έγγραφο το ενεχείρισε ταυτόχρονα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου την ίδια ημέρα, όταν βρισκόταν στην Κύπρο την περασμένη φορά (30 Απριλίου). Η τοποθέτηση αυτή ανάγκασε τον Πρόεδρο να προβεί σε γραπτή δήλωση, παραδοχής ότι το έγγραφο παραλήφθηκε στις 30 Απριλίου αλλά δεν θεωρήθηκε σημαντικό

Ο Ντάουνερ κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στην Κύπρο αλλά στην Αυστραλία τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες. Ερωτηθείς αν συζήτησε την επιστολή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι η πρακτική του δεν είναι να σχολιάζει δημόσια το περιεχόμενο των ιδιωτικών του συζητήσεων που έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με άλλους ανθρώπους. «Συνήθως είμαστε πολύ διακριτικοί παρεμπιπτόντως», είπε και πρόσθεσε ότι «όπως θα έχετε αντιληφθεί» όταν ξεσπάσει κάποια αντιπαράθεση προτιμούμε να μην πούμε οτιδήποτε γι’ αυτήν.

Για το έγγραφο είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το ιδιαίτερα συνταρακτικό όσον αφορά αυτό το έγγραφο και πως σ’ αυτό γίνεται καταγραφή του τι έγινε στις συνομιλίες μεταξύ του 2008 και 2012. Είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εμπλουτίσει το έγγραφο με νέες ιδέες ούτε και αποτελεί την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Αξιολογήθηκε ως μη σημαντικό το έγγραφο Ντάουνερ και γι’ αυτό δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος. Αυτό αναφέρει ο ίδιος, ενώ στις 16 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως εκείνη την ημέρα παραλήφθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τις δηλώσεις Ντάουνερ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παρουσιάζει τους συνεργάτες του να μην ενημέρωσαν για το έγγραφο, επειδή δεν το θεώρησαν σημαντικό. Η δήλωση αναφέρει:

* Οσον αφορά στην επίδοση του εγγράφου συγκλίσεων – αποκλίσεων της περιόδου 2008-2012, μετά από διευκρινίσεις που εδόθησαν από τον κ. Ντάουνερ φαίνεται ότι το έγγραφο όντως επιδόθηκε στο Διπλωματικό μου Γραφείο στις 30 Απριλίου.

Ενώπιόν μου ετέθη στις 16 Μαΐου, μετά από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στη συνέχεια, η απουσία ενημέρωσής μου οφείλεται αποκλειστικά στον φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το Διπλωματικό μου Γραφείο αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά στην ουσία.

Δεν αποδίδω σε κανέναν εκ των συνεργατών μου την ευθύνη διότι θεωρώ πως ορθώς εκρίθη ότι δεν αποτελούσε έγγραφο ουσίας, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012.

* Θέλω με κατηγορηματικότητα να τονίσω, όπως εξάλλου διευκρίνισα και προς τον κ. Ντάουνερ, ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012. Επιπρόσθετα έχω ξεκαθαρίσει πως οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού κατ΄ ουδένα τρόπο δεν με δεσμεύουν αλλά και απορρίπτονται.

* Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που θα διαφανεί στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου (σ.σ. τα κόμματα ειδοποιήθηκαν για Εθνικό στις 14 Ιουνίου!), κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση το προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και τον διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών».

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: