Δεν έχει πρόθεση να αντικαταστήσει τον Ντάουνερ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ




Οι προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών,για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αναμένεται να εκδηλωθούν με την καθιερωμένη -ανά έξι μήνες- έκθεση του γενικού γραμματέα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), τον ερχόμενο Ιούλιο.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, στην έκθεση θα περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του γγ στο Κυπριακό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ δεν τίθεται θέμα Ντάουνερ, σημειώνεται χαρακτηριστικά, μετά την πρόσφατη επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς το γγ του διεθνούς οργανισμού.

Στην επιστολή, για την οποία δεν υπήρξε απάντηση από μέρους του Μπαν Κι μουν, ο Κύπριος ηγέτης διατύπωνε παρατηρήσεις για το γεγονός, ότι ο κ. Ντάουνερ επιχείρησε να προσδώσει «πολιτικό περιεχόμενο» στο δείπνο, που θα παραθέσει την Πέμπτη στη Λευκωσία ο διεθνής οργανισμός προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Πριν από το δείπνο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφετηρία της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται να αποτελέσουν οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη -στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου- και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν απανωτές ανακοινώσεις από τη Γραμματεία του ΟΗΕ, με παρεμβάσεις της Λευκωσίας και του κ. Ντάουνερ. Την προηγούμενη μέρα, η διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρα συναντήθηκε με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, κατά την οποία -σύμφωνα με σχετική δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου- η Λευκωσία είχε μείνει ικανοποιημένη επειδή διαβεβαιώθηκε, ότι το δείπνο θα είναι μία κοινωνική εκδήλωση. Ακολούθως, υπήρξε σχετική τοποθέτηση και από τον ΟΗΕ, ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ζήτησε».

Λίγες ώρες μετά, δόθηκε δεύτερη ανακοίνωση από τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην οποία αναφερόταν, ότι η διευθύντρια του Γραφείου «επαναβεβαίωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα στον Ειδικό του Σύμβουλο (Ντάουνερ) και μ’ αυτό κατά νου, επιβεβαίωσε, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος προτίθεται να χειριστεί το δείπνο καταλλήλως».

Μετά από παρέμβαση της Λευκωσίας, δόθηκε νέα ανακοίνωση και με βασικό περιεχόμενο την πρώτη αναφορά ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη Λευκωσία ήταν «γύρω από τη φύση του δείπνου».

Στην Κύπρο θα βρίσκεται αύριο για επαφές ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν.

Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: