Δείπνο χωρίς αλατοπίπερο – Στη σκιά του αρνητικού κλίματος επιχειρήθηκε βελτίωση με κινήσεις από Ντάουνερ




Κρατώντας ισορροπίες, αποφεύγοντας ενέργειες που θα επιδείνωναν το ήδη αρνητικό κλίμα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έφερε εις πέρας τη χθεσινοβραδυνή του αποστολή. Το περιβόητο δείπνο, κοινωνικού χαρακτήρα, έγινε σε «καλό και ευχάριστο κλίμα».

Την ίδια ώρα, βρισκόμενοι στην επόμενη μέρα, είναι προφανές πως το Κυπριακό εισέρχεται στη φάση της προετοιμασίας ενόψει της επανέναρξης διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο. Το δείπνο, που φιλοξένησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ διάβασε ένα συμφωνημένο κείμενο- αποτέλεσμα παρασκηνιακών διεργασιών- που περιέγραφε τον κοινωνικό χαρακτήρα του δείπνου ενώ  άγγιξε στο βάθος και «το όραμα της λύσης». Δεν απάντησε σε ερωτήσεις καθώς κι αυτό συμφωνήθηκε εκ των προτέρων.

Νωρίτερα χθες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε μετά από δικό του αίτημα, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Στη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ παρουσιάσθηκε ενοχλημένος με το κλίμα που διαμορφώθηκε και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Στη συνέχεια ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ενημέρωση ήταν γενική, αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομική κατάσταση. Υπέδειξε δε πως  δεν πρέπει να βιαστούμε για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην εικόνα του Κυπριακού μπήκαν χθες και οι Αμερικανοί με τις επαφές στη Λευκωσία του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν.

www.philenews.com – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του mignatiou.com, καταγράφηκαν και τα εξής:

Αυτή την  ώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για  επίλυση του Κυπριακού ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος  Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Αντρη Αναστασιάδη, παρακάθισε  απόψε σε δείπνο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου  και τη σύζυγό του, το οποίο παρέθεσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην  Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στο δείπνο παρακάθισαν,  επίσης,  ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ  Ντάουνερ και η σύζυγός του, καθώς και ο σύζυγος της κας Μπάτενχαϊμ.

Μετά το δείπνο  εξερχόμενος από την οικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το δείπνο ήταν καλό απάντησε «καλό  ήταν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει  κάτι που να προκύπτει και να έχει ενδιαφέρον για εμάς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε ότι «για όλους υπάρχει ενδιαφέρον αν υπάρχει καλή θέληση, καλή προσπάθεια,  ιδιαίτερα, όμως, καλά προετοιμασμένη προσπάθεια. Και αυτή την ώρα είμαστε στο  στάδιο της προετοιμασίας».

«Ήταν ένα ωραίο δείπνο και μια ωραία  κουβέντα», είπε από την πλευρά του, αναχωρώντας, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς  Έρογλου.

Ερωτηθείς αν υπήρχε και περιεχόμενο,  παρέπεμψε στη δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ  Ντάουνερ.

Το μενού της βραδιάς περιλάμβανε σαλάτα με  σολωμό και σάλτσα τζίντζερ, λαυράκι φιλέτο με λαχανικά και επιδόρπιο μιλφέιγ  φράουλας. Το συνόδευσαν με λευκό και κόκκινο κρασί Cuvé Lancier 2010.

Δήλωση του κ.  Αlexander Downer, Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  στην Κόπρο, μετά το δείπνο μεταξύ του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του κ. ‘Ερογλου  που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού  Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Lisa Buttenheim.

Είχαμε ένα πάρα πολύ  καλό βράδυ. Το δείπνο πήγε πάρα πολύ καλά. Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία των δύο  ηγετών των δύο κοινοτήτων να βρεθούμε μαζί μετά από την εκλογή του κ.  Αναστασιάδη και ήταν καλό που είχαμε αυτή την ευκαιρία. Ήταν, επίσης, ωραία που  μας συνόδευσαν οι σύζυγοι μας, ιδιαίτερα η κα Αναστασιάδη και η κα ‘Ερογλου. Η  δική μου σύζυγος  κατάφερε να είναι μαζί μας από την Αυστραλία. Ήταν,  επίσης, πολύ ωραία που είχαμε μαζί μας και τον σύζυγο της κας  Buttenheim.

Οι ηγέτες των δυο  κοινοτήτων είναι ευχαριστημένοι που είχαν αυτή την ευκαιρία να συναντηθούν και  είναι δεσμευμένοι σε μια ειρηνική διαδικασία που στοχεύει στην εξεύρεση μιας  λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες και η οποία θα  δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για ολόκληρο το νησί.

Δεν θα δεχτώ  ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ.  Καληνύχτα.

Statement by Mr. Alexander Downer, the UN Secretary  General’s Advisor on Cyprus, after the dinner between President Anastasiades and  Mr. Eroglu held tonight at the residence of the UN Secretary General’s Special  Representative in Cyprus Mrs Lisa Buttenheim

We have had a very good  evening. The dinner went very well. This has been the first opportunity for the  two leaders of the two communities to get together since the election of Mr.  Anastasiades and it has been good to have had this opportunity. It has also been  good to have been joined by our spouses, especially by Mrs. Anastasiades and Mrs  Eroglu. My own wife has also been able to join us from Australia. It has also  been very nice to have Mrs Buttenheim’s husband with us as well.

The leaders of the two  communities are pleased to have had this opportunity to meet and are committed  to a peace process aimed at finding a solution that is acceptable to both  communities and which will create a bright future for the whole island. 

I will not be taking any  questions.

Thank you.  Goodnight.

Εκδήλωση  διαμαρτυρίας εναντίον του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο  Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, διοργάνωσε στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη το  σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια, σύμφωνα με το Φιλελεύθερο.

 «Οι  φραστικές καταγγελίες της συμπεριφοράς του κ. Ντάουνερ από τους ηγέτες μας δεν  αρκούν. Ούτε και οι προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ αλλάζουν με τις  διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΟΗΕ. Είμαστε  βέβαιοι γι’ αυτό», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το  σωματείο ζητά την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ για να μπορέσει ο ΟΗΕ να  διαδραματίσει οποιοδήποτε θετικό ρόλο στο Κυπριακό από εδώ και μπρος.  Στην εκδήλωση  παρευρέθηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Read more: http://mignatiou.com/?p=4650#ixzz2UqPegpEv

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: