Βενιζέλος: Ο “φαύλος κύκλος” της ανισότητας στην Ευρώπη




Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, στον Tim Devaney, δημοσιεύει η WASHINGTON TIMES με τίτλο «Greece warns of ‘vicious cycle of inequality’ in EU», ενόψει της ομιλίας που εκφώνησε σήμερα το πρωί στο Woodrow Wilson Center της Ουάσιγκτον, όπου ασκεί κριτική στο διευρυνόμενο χάσμα που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, χωρίζοντάς την σε σταθερά κράτη, όπως τη Γερμανία, και στον ευρωπαϊκό νότο, όπου οι εταίροι της αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ο κ. Βενιζέλος καταδικάζει τον «φαύλο κύκλο της ανισότητας» κατά των χωρών της νότιας Ευρώπη, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, που κυριαρχεί, όπως επεσήμανε, στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι χώρες αυτές, σημείωσε, δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό, όπως οι άλλες πλούσιες χώρες.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε την αντίληψη ότι είμαστε ‘μια σπάταλη χώρα’», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι οι εντάσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να εξασθενίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας τον λαϊκιστικό σκεπτικισμό, ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, αντί της ολοκλήρωσης μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ο διαχωρισμός αυτός στην Ευρώπη, τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος, ευθύνεται για τη διαφορά στις τιμές των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα γερμανικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να μετριασθούν οι απαιτήσεις λιτότητας από τη Γερμανία, καθώς οι περικοπές δαπανών έχουν εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, άνω του 25%. Μολονότι αναγνώρισε ότι η λιτότητα ήταν πριν ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο μέτρο για την Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα «ιδεολογικό πρόβλημα» το οποίο παρεμποδίζει την ανάπτυξη.

http://www.washingtontimes.com/news/2013/may/15/greece-warns-of-vicious-cycle-of-inequality-in-eu/?page=2#ixzz2TR3iRzt8

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: