Αποστολή-μαμούθ ακολουθεί το “σουλτάνο” Ερντογάν στην Ουάσιγκτον




Ως σουλτάνος κατέφθασε στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδεύεται από υπουργούς, 65 διπλωμάτες, 150 επιχειρηματίες και πολλούς δημοσιογράφους. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί αύριο. Για σήμερα ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να εκτελέσει πρώτα τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Στις 9.30 το βράδυ ώρα Αθήνας εγκαινίασε ένα Ισλαμικό Κέντρο και το νέο τζαμί στην πολιτεία του Μέριλαντ. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με Τουρκο-Αμερικανούς για να καθοδηγήσει το τουρκικό στοιχείο της Αμερικής για τις επιδιώξεις της κυβέρνησής του.

               Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο πρόεδρος της Αμερικής και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα ασχοληθούν αρχικά με το θέμα της Συρίας, όπου εντοπίζονται περισσότερες διαφωνίες παρά συμφωνίες. Το πλέον σημαντικό είναι ότι ο κ. Ομπάμα φέρεται να αποφάσισε οριστικά ότι η Αμερική δεν θα αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος πλέον επηρεάζει και την Τουρκία.

               Εχει προκαλέσει έκπληξη και απορίες η επιμονή του κ. Ερντογάν να αναδειχθεί το Κυπριακό σε δεύτερο θέμα των συζητήσεων με τον κ. Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρωθυπουργός εισηγείται την πραγματοποίηση μίας σύντομης διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Η αμερικανική πλευρά δεν διαφωνεί αλλά αποφάσισε να δώσει ένα διάστημα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για να αναπνεύσει από τα μύρια προβλήματα που την ταλαιπωρούν.

               Τρίτο θέμα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος πιέζει για να ανακοινωθεί η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο πρωτεύουσες. Ο κ. Ομπάμα θα ήθελε να γίνει η ανακοίνωση αύριο. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα, την οποία θεωρεί ότι διοικείται από τρομοκράτες. Η τελική απάντηση του κ. Ερντογάν θα ανακοινωθεί άυριο, αν και τουρκικές πηγές διαρρέουν σήμερα ότι η επίσκεψη στη Γάζα θα γίνει. Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί αναμένεται να αντιδράσουν.

               Οι αναλυτές της αμερικανικής πρωτεύουσας πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι αυτό που φαίνεται, καθώς –όπως υποστηρίζουν- οι διαφορές τους είναι μεγάλες, ιδιαίτερα για τη Συρία, το Ιράν και τη Χαμάς.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: