Αμερικανικές επιφυλάξεις για τις δηλώσεις της κ. Ντελ Πόντε αναφορικά με τη χρήση χημικών




Μεγάλες προσπάθειες κατέβαλαν οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για να πείσουν ότι πίσω από τη χρήση χημικών στη Συρία ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι οι αντάρτες. Μετά τους ισχυρισμούς του μέλους της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, Κάρλα ντελ Πόντε, που προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες ενημερώσεις πρόβαλε τις επιφυλάξεις της αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες στη Συρία.

Τονίστηκε μάλιστα ότι τυχόν χρήση των όπλων αυτών έχει πιθανότατα γίνει από το καθεστώς του Ασαντ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεΐ δήλωσε: “Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η αντιπολίτευση έχει κάνει χρήση χημικών όπλων. Θεωρούμε άκρως πιθανό, οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, να έχει γίνει από το καθεστώς”.

Είναι σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε τις πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να πέσουν όπλα σε λάθος χέρια, όπως αυτά της Χεζμπολάχ. Είπε συγκεκριμένα:

“Το Ισραήλ βεβαίως έχει το δικαίωμα να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ σύγχρονα όπλα και αυτή είναι μια ανησυχία που έχει το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό. Το ενδεχόμενο αυτό είναι απειλή για το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να ενεργήσει για να εγγυθεί την κυριαρχία του”.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέϊ Ντιπάρτμεντ. Σε ανεπίσημη ενημέρωση τονίστηκε ότι οι αντάρτες δεν έχουν πρόσβαση σε χημικά όπλα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: