Ο Κέρι εσπευσμένα στην Αγκυρα και Τελ Αβίβ: Ουάσιγκτον στον Ερντογάν: Μην πας στη Γάζα…




Για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποστέλλει το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρρι. Ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή “να συνεφέρει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας”.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερτογάν στη Γάζα, και επιδιώκει να επιτύχει αναβολή, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν ακούει τίποτα», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής της Ουάσιγκτον.

Σε μία άλλη εξέλιξη, τουρκικές πηγές διέρρευσαν ότι ο κ. Ερτογάν έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, στις 16 Μαίου, μία πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε ακόμα η αμερικανική πλευρά.

Η διπλωματική πηγή διέρρευσε ότι ο Λευκός Οίκος κυριαρχείται από ανησυχία για τις δηλώσεις και τις πράξεις του κ. Ερτογάν, όπως και για την προσπάθειά του να ταπεινώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λευκό Οίκο εκφράζουν φόβους ότι η επίσκεψη του απρόβλεπτου Ερτογάν θα τινάξει τον αέρα τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ως γνωστόν, στο τέλος της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη στο Τελ Αβίβ και λίγο πριν την αναχώρησή του για το Αμμάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον κ. Ερτογάν και απολογήθηκε για τους θανάτους Τούρκων πολιτών που επέβαιναν στο Mavi Marmara. Συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για αναθέρμανση των σχέσεων τους, που βρίσκονται στο ναδίρ, και για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων. Οι Ισραηλινοί πρότειναν αποζημιώσεις 100 χιλιάδων δολαρίων, αλλά η Αγκυρα απέρριψε την πρόταση και αντιπρότεινε το ποσό του ενός εκατομμυρίου για καθένα εκ των θυμάτων. Η συζήτηση για το θέμα αυτό οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παρουσίασε στους Αμερικανούς την επίσκεψη στη Γάζα ως μέρος της διαδικασίας άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού, που υποτίθεται θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του κ. Ερτογάν και μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλεί όλους εκείνους που επιθυμούν να παρέχουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα να το πράττουν μέσω των υφιστάμενων διαύλων, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποίηση των «όρων» για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων και τη νόμιμη και αναγκαία ασφάλεια του Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στάση της έναντι της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και ότι εναντιώνεται σε κάθε εμπλοκή (σ.σ. συνεργασία) με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Σημειώνεται ότι στελέχη του Εβραϊκού Λόμπι στην Ουάσιγκτον διαβεβαίωσαν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ότι η συγνώμη του κ. Νετανιάχου δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Αντίθετα υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από τις προσπάθειες επανεπροσέγγισης με την Τουρκία.

Για τις πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ΕΔΩ: http://www.defence-point.gr/news/?p=72685 και ΕΔΩ: http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-pm-erdogan-set-to-embark-on-us-visit-on-may-16.aspx?pageID=238&nid=44141

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: