Ο Ομπάμα σκέφτεται αποστολή οπλισμού στους αντικυβερνητικούς αντάρτες της Συρίας




Γιά πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σκέφτεται σοβαρά να αποστείλει και οπλισμό, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τους αντάρτες που πολεμούν τον Πρόεδρο Ασαντ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι έχει μεν αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την χρήση τους και από ποιούς.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε τις πληροφορίες για χρήση χημικών ως “αλλαγή του παιχνιδιού”, και τόνισε πως δεν έχει ακόμη καταστεί γνωστό πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα, πότε, και από ποιον

Οι συνεργάτες του Προέδρου διαρρέουν ότι ο κ. Ομπάμα παραμένει εναντίον της συμμετοχής των ΗΠΑ στην πολεμική σύρραξη της Συρίας, αλλά –όπως είπε και ο ίδιος- θα αναθεωρήσει τη στάση του αν αποδειχθεί ότι το καθεστώς του Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των εξεγερμένων. Πρόσθεσαν ότι δεν θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις, επειδή απουσιάζουν «ακριβή και συγκεκριμένα στοιχεία».

            “Θέλω να είμαι βέβαιος», είπε, «ότι έχουμε όλα τα στοιχεία. Είναι αυτό που ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να αναμένει”.

            Ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), δήλωσε ότι η αμερικανική βοήθεια προς τους αντάρτες αυξάνεται και αναβαθμίζεται και πρόσθεσε ότι με εντολή του κ. Ομπάμα μία ομάδα του NSC συνεδριάζει για να υποβάλει προτάσεις στον Αμερικανό πρόερο, που θα αφορούν το ενδεχόμενο παραχώρησης και οπλισμού.

            Εγινε επίσης γνωστό ότι ο κ. Ομπάμα ζήτησε από το Πεντάγωνο να του ετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια για τη Συρία, ανάμεσα στα οποία αναφέρονται οι βομβαρδισμοί στόχων μέσα στη χώρα, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και οι επιθέσεις Αμερικανών πεζοναυτών στο συριακό έδαφος. Ο προβληματισμός του Προέδρου έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί εκ των ανταρτών είναι φίλα προσκείμενοι προς την αλ Κάϊντα.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ήταν αυτή που χρησιμοποίησε μια “χημική ουσία” εναντίον των πολιτών στην Ιντλίμπ για να δημιουργηθεί η εντύπωση της χρήσης χημικών όπλων από τον στρατό.

            Ο κ. Τζααφάρι υποστηριξε ότι “ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έριξαν χθες (Δευτέρα), ένα είδος σκόνης που είναι πολύ πιθανό να είναι μια χημική ουσία, μέσα στο πλήθος στην Σαλακέμπ”, πολη κοντά στην Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα θύματα αυτής της “γεμάτης μίσος και ανεύθυνης πράξης”, όπως είπε ο πρέσβης της Συρίας, «μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στην Τουρκία, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σενάριο”. Τόνισε ότι οι αντάρτες έχουν ως στόχο να ενοχοποιήσουν το συριακό στρατό.

            Σύμφωνα με τον κ. Τζααφάρι η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να “εμπλέξει την κυβέρνηση της Συρίας σε αβάσιμες κατηγορίες” και να “αποσπάσει την προσοχή” από τις κατηγορίες της κυβέρνησης σε βάρος της αντιπολίτευσης σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στις 19 Μαρτίου κοντά στο Χαλέπι.

            Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τόνισε οτι «οι πραγματικοί φίλοι της Συρίας» δεν θα επιτρέψουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαναρ, δήλωσε ότι «η Συρία διαθέτει στην περιοχή πραγματικούς φίλους, οι οποίοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να πέσει στα χέρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των εξτρεμιστικών ομάδων Τακφίρι».

Ο Νασράλα, δήλωσε ότι «υπάρχουν σήμερα Ιρανοί ειδικοί, που βρίσκονται στη Συρία από δεκάδες χρόνια, αλλά όχι και ιρανικές δυνάμεις, γιατί τώρα είναι ο συριακός λαός εκείνος που μάχεται». Πρόσθεσε ότι «ομως εάν η κατάσταση καθίστατο ακόμη πιο επικίνδυνη, τα κράτη, τα κινήματα αντίστασης κι οι άλλες δυνάμεις θα ήσαν αναγκασμένες να επέμβουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αντιπαράθεση στο πεδίο της μάχης».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχθηκε τη συμμετοχή δυνάμεών της στο πλευρό του συριακού στρατού στην περιοχή Κουσάιρ, που βρίσκεται στο κέντρο της Συρίας. «Μεγάλος αριθμός από πολεμιστές συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για να καταληφθεί ο έλεγχος σε κοινότητες που κατοικούνται από Λιβανέζους», είπε ο Νασράλα. «Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε.

            Εξήγησε ότι «τους τελευταίους μήνες, ο συριακός στρατός αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές του Κουσάιρ, γεγονός που ανάγκασε τους Λιβανέζους που ζουν σε εκείνη την περιφέρεια να βρεθούν αντιμέτωποι με ένοπλες ομάδες ανταρτών. Όταν οι συγκρούσεις επιδεινώθηκαν κι ένας μεγάλος αριθμός από αντάρτες μαχητές ετοιμαζόταν να καταλάβει τον έλεγχο των (δεκατριών) κοινοτήτων που κατοικούνται από Λιβανέζους, ήταν φυσικό να προσφέρουμε κάθε δυνατή και αναγκαία βοήθεια στον συριακό στρατό, στις λαϊκές επιτροπές και τους Λιβανέζους κατοίκους», σημείωσε.

Πηγές: Washington Post, New York Times, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: