Λιου: Αναγκαία η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σημαντική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, σε ομιλία του την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, εδώ στην Ουάσιγκτον. Στην σημερινή εποχή, τόνισε ο κ. Λιου, οι αλληλοεπιδράσεις των εθνικών οικονομιών είναι τεράστιες και οι αποφάσεις που λαμβάνει η κάθε χώρα σε τοπικό επίπεδο επηρεάζουν τις οικονομίες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

“Ως ΗΠΑ, έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», τόνισε ο Τζέικομπ Λιου και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που το επεσήμανα κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου εκεί». Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία πέντε τρίμηνα και το ποσοστό ανεργίας σε αρκετές χώρες – μέλη αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. «Πρέπει να αποφασίσουν», τόνισε ο κ. Λιου, «με ποιο τρόπο θα ενισχύσουν τη ζήτηση και θα ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς αλληλοϋποστήριξης μέσω του κατάλληλου μείγματος μακροοικονομικών εργαλείων. Πως θα εξισορροπήσουν την οικονομική προσαρμογή, με την ανάγκη για ανάπτυξη και πως θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες με πλεόνασμα θα συνεισφέρουν περισσότερο στη ζήτηση, ενώ οι υπερχρεωμένες χώρες θα προχωρούν με τις μεταρρυθμίσεις».
 
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύπρου και την ανάγκη ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όπως είπε «Το τραπεζικό σύστημα, κυρίως σε χώρες που είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, θα πρέπει να έχει ισχυρούς και αξιόπιστους μηχανισμούς υποστήριξης. Το παράδειγμα της Κύπρου αναδεικνύει το πρόβλημα της ανομοιογένειας στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, καθώς επίσης και την ανάγκη ενός μηχανισμού όχι μόνο για επιτήρηση, αλλά και για την επίλυση κρίσεων και την δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με παράλληλη διασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων».
 
Ο κ. Λιου τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για την επίβλεψη και ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης που θα ταιριάζει στον διασυνοριακό χαρακτήρα της ΕΕ και θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη.
 
Παράλληλα, ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει ένας από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και ότι από κοινού θα επιδιώξουν την υπογραφή μιας διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, που έχει ήδη δρομολογηθεί, και θα έχει στόχο την εξάλειψη των δασμών, των επιδοτήσεων εγχώριων προϊόντων, καθώς επίσης και τη σύγκλιση των κανονισμών και των περιορισμών που υφίστανται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
 
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τα παραπάνω θέματα όπως αυτά τέθηκαν στην ομιλία του Τζέικομπ Λιου, θα είναι μερικά από τα βασικά σημεία των συζητήσεων που θα διεξαχθούν κατά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

http://gr.voanews.com/content/secretary-lew-speech/1643803.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: