Δυσανασχετούν οι Ισραηλινοί – Εμπόδια Ερντογάν στη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ




Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία στην προσπάθεια, που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ. Πέραν των νέων εμποδίων που προβάλλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος επιχειρεί περαιτέρω ταπείνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αξιωματούχοι στο Τελ Αβίβ αντιστέκονται στην αμερικανική ιδέα να αναδειχθεί η Αγκυρα σε μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η αμερικανική πλευρά διέρρευσε ότι “τα πράγματα βαίνουν καλώς”, και άφησε να εννοηθεί ότι “οι σχέσεις θα γίνουν ξανά όπως και στο παρελθόν”. Ομως η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισράηλ, Τζίπι Λίβνι, η οποία έχει αναλάβει το φάκελο των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, απέρριψε χθες κάθε πιθανότητα να διαδραμματίσει η Τουρκία ενεργό ρόλο στο άμεσο μέλλον στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως πρότεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Σε ερώτηση για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν “παγώσει” από το Σεπτέμβριο του 2010, η κ. Λίβνι δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας της ότι “η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να αναπτυχθεί απευθείας ανάμεσα σε εμάς και στους Παλαιστινίους”.

Πρόσθεσε ότι “η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο”. Προηγουμένως, ο κ. Κέρι είχε δηλώσει στην Κωνσταντινούπολη ότι η Τουρκία μπορεί να παίξε ρόλο “κλειδί” και να έχει μια “σημαντική συμβολή” στη διαδικασία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έφτασε χθες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Το βράδυ θα έχει συνομιλίες στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και την Τρίτη στα Ιεροσόλυμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: