Βουλευτής με το ζόρι και …προφήτης ο πρώην πρωθυπουργός




Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι μία ειδική περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με αφορμή την κλήση του στην Προανακριτικη Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής που ερευνά την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ», έδειξε …χαρακτήρα. Απάντησε στην κλήση με υπόμνημα και όταν η πλειοψηφία ψήφισε να κληθεί αυτοπροσώπως ανακοίνωσε μέσω κύκλων του, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ότι δεν θα καταθέσει.

Ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε ποτέ να παίξει το ρόλο του πρωθυπουργού, αλλά δεν μπορούσε και να αρνηθεί την απόφαση της οικογένειας. Αυτός ήταν ο εκλεκτός που θα συνέχιζε τη δυναστεία. ‘Αλλα πράγματα ήθελε να κάνει στη ζωή του – αναζητούσε περίπου αυτό που είναι σήμερα: ένας περιπλανώμενος πολιτικός «προφήτης», που θα μιλά στις μάζες και αυτές θα εκστασιάζονται, και θα έχει και ένα ισχυρό τίτλο: του απεσταλμένου και μεσολαβητή σε διεθνείς συγκρούσεις.

Ο κ. Παπανδρέου εκμεταλλεύθηκε μία «ιδιαιτερότητα» των αμερικανικών πανεπιστημίων, που κερδίζουν «βαθμούς» στον κατάλογο των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με τους πρώην και νυν πολιτικούς που έχουν στη λίστα των καθηγητών τους. Αλλωστε, και στο Χάρβαρντ και στο Κολούμπια δεν κρύβουν το λόγο για τον οποίο επέλεξαν τον κ. Παπανδρέου.

Ούτε ο καλύτερος γνώστης της παγκόσμιας οικονομίας είναι, ούτε έχει την παραμικρή επιτυχία στο τομέα αυτό. Εκτός βεβαίως αν θεωρείται επίτευγμα η καταστροφή μίας χώρας και ενός λαού, που αποτέλεσαν πείραμα για τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες και στη πλάτη τους κερδήθηκαν περιουσίες εκατομμυρίων, και σε μερικές περιπτώσεις δεισεκατομμυρίων.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πλέον καμία δουλειά στην Ελλάδα και το δείχνει άλλωστε. Από τον περασμένο χρόνο, αν και βουλευτής, περνά πολύ λίγο από τη χώρα και είναι σχεδόν εξαφανισμένος από το Κοινοβούλιο, όπου είναι ζήτημα αν παραβρέθηκε σε δέκα συνεδριάσεις της.

Αντιλαμβάνομαι ότι σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους πολιτικούς, έχει ανάγκη τη βουλευτική ασυλία. Από την άλλη πλευρά, η μέρα της κρίσης φτάνει για όλους, και ο κ. Παπανδρέου δεν θα εξαιρεθεί, ιδιαίτερα εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφασίσει πως δεν θα πληρώσει για τα λάθη των υπολοίπων…

www.mignatiou.comwww.ethnos.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MSNBC

Δεν  παρακολούθησαν πολλοί Αμερικανοί τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου  Παπανδρέου στο νεαρό αστέρα του τηλεοπτικού καλωδιακού δικτύου MSNBC, Chris  Hayes. Στις ηλικίες 25-54, που ενδιαφέρουν τους διαφημιστές και τα κανάλια,  παρακολούθησαν την εκπομπή μόνο 207 χιλιάδες, ένας αριθμός που θεωρείται  …”συμπαθητικός”. Οι μετρήσεις για όλες τις ηλικίες δείχνουν ότι είδαν τον  Chris Hayes και τους καλεσμένους του περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανοί.

Βεβαίως, για  τα δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών με πληθυσμό πέραν των 300 εκατομμυρίων ψυχών,  οι 500 χιλιάδες που παρακολούθησαν τη συνέντευξη θεωρείται ένας πολύ   μικρός αριθμός. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως είναι μία μεγάλη αποτυχία.  Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αμερική διαθέτει εκατοντάδες κανάλια και  τηλεοπτικά δίκτυα… Και το καταθέτω όχι για να μετριάσω τα αρνητικά σχόλια που  αναμένω ότι θα γίνουν μόλις δημοσιοποιηθεί η μέτρηση των εκπομπών του καλωδιακού  δικτύου.

Η συνέντευξη: Για  την ελληνική κρίση, και για τις  προσπάθειές του να αποφύγει η Ελλάδα τη  χρεωκοπία, μίλησε χθες το βράδυ  στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο πρώην πρωθυπουργός  Γιώργος  Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές-μέλη της  Προανακριτικής  Επιτροπής της Βουλής, αναμένουν την άφιξη του κ. Παπανδρέου στην  Αθήνα,  για να καταθέσει για την επίμαχη “Λίστα Λαγκάρντ”, αν και πληροφορίες   αναφέρουν πως δεν προτίθεται να το πράξει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και  το  βράδυ της Πέμπτης μετέβη στο στούντιο του MSNBC για να συνομιλήσει με  τον Chris  Hayes, ένα νεαρό και πολύ έξυπνο παρουσιαστή, που οι ειδικοί  πιστεύουν πως “έχει  μέλλον στην τηλεόραση”.

Ο  Hayes παρουσίασε δηλώσεις βουλευτών και γερουσιαστών που  προειδοποίησαν ότι η  Αμερική κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα, για να απαντήσει  ο κ. Παπανδρέου ότι “οι  Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που έκαναν την Αμερική  να φαίνεται όπως η Ελλάδα”.  Στο σημείο αυτό άδραξε την ευκαιρία για να  τονίσει ότι “είναι οι Ελληνες  συντηρητικοί (σ.σ.: Καραμανλής και ΝΔ) που  έκαναν χάλια την Ελλάδα”, και ο ίδιος  είναι αυτός που “σκούπισε” το  χάος.

Ο  πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι το κοινωνικό κράτος που  δημιούργησε τα  προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καπιταλισμός.  Ανέφερε το παράδειγμα  της σύγκρουσης των γιατρών με τις φαρμακευτικές  εταιρείες, είπε ότι υπήρχε  διαφθορά και ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές των  φαρμάκων και της ιατροφαρμευτικής  περίθαλψης έχουν μειωθεί κατά 30%.

Ο  δημοσιογράφος παρουσίασε εικόνες από τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής  εναντίον  μεταναστών, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ότι είναι ο πρώτος  που “πέρασε”  νομοσχέδιο από τη Βουλή για τη νομιμοποίηση των  μεταναστών.

Το  μάθημα του κ. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ολοκληρώνεται  στις 22  Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει να διδάσκει  σε  αμερικανικό πανεπιστήμιο και το επόμενο σχολικό έτος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: