Βοστώνη: Για τρομοκρατία με “ισλαμικό άρωμα” μιλούν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας




Η Βοστώνη είναι μία “κλειστή πόλη”, μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης είχαν “διεθνείς διασυνδέσεις” και “στρατιωτική πείρα”. Οι ύποπτοι είναι αδέλφια με επώνυμο Τσαρνάεφ και κατάγονται από τη Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας, δήλωσαν προς το τηλεοπτικό δίκτυο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Το NBC μετέδωσε πως οι δύο αδελφοί, ηλικίας 19 και 26 ετών, έχουν καθεστώς μονίμου κατοίκου στις ΗΠΑ, όπου ζούσαν εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ο θείος τους δήλωσε ότι γεννήθηκαν στο Κιργιστάν.

Η αστυνομία της Βοστώνης και οι ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν ανθρωποκυνηγητό πόρτα με πόρτα για να βρουν τον 19χρονο που διαφεύγει της σύλληψης, αφού ο άλλος αδελφός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Αξιωματούχος της των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης είναι αδέλφια, ο Τζοχάρ Α. Τσαρνάεφ, 19 ετών, και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών. Ο αξιωματούχος είπε πως ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία και ο νεώτερος καταζητείται στο προάστιο Ουότερταουν της Βοστώνης.

Οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης δήλωσαν ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι κίνητρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Ένα “εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό” διεξάγεται από το πρωί στη Βοστόνη και τα προάστιά της για να βρεθεί ο ύποπτος που εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ, ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

“Ζητούμε από τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους, με τις πόρτες κλειστές και να μην ανοίγουν σε κανένα παρά μόνο σε αστυνομικούς”, δήλωσε ο Πάτρικ σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό ισχύει για το Γουότερταουν, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και για το Κέμπριτζ, το Γουόλθαμ, το Νιούταουν, το Μπελμόν και προς το παρόν για ολόκληρη τη Βοστώνη”.

Η αστυνομία της Βοστώνης ανακοίνωσε πως κάνει σημαντική πρόεδρο στην έρευνα για το δεύτερο ύποπτο και πως η σύλληψή του μπορεί να είναι θέμα ωρών.

“Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι αυτές οι συνοικίες εδώ στο Ουότερταουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να βρούμε αυτό το άτομο”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης της αστυνομίας της Μασαχουσέτης Τίμοθι Όλμπεν. “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Κάνουμε σημαντική πρόοδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες“.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: