Απαιτούμε από τον Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα, ομολογεί αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον




Εντονα ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την επιμονή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Γάζα, μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαίου. Η άρνηση του κ. Ερντογάν και η απόρριψη του αιτήματος, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικώ, Τζον Κέρι, έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι “η Χαμάς βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων”, και για το λόγο αυτό καλούν όλους τους συμμάχους τους να μην έχουν την παραμικρη σχέση μαζί της.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε και σήμερα, ότι “ισχύουν όλα όσα είπε ο υπουργός (Τζον Κέρι). Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να μην λάβει χώρα η επίσκεψη αυτή τη στιγμή”. Αλλος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι “δεν παρακαλούμε (τον κ. Ερντογάν). Απαιτούμε να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Γάζα”. Αναρωτήθηκε δε τί θα έλεγε ο κ. Ερντογάν εάν ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισκεπτόταν τις κουρδικές περιοχές όπου δρα το PKK, οργάνωση που η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”.

Προηγουμένως, ο ισλαμιστής συντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη επίσκεψή του στη Γάζα στα τέλη του Μαΐου, παρά την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία του ζητούσε να αναβάλει αυτό το ταξίδι. Δεν τίθεται ζήτημα αναβολής της επίσκεψης αυτής», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα συνεχούς ενημέρωσης NTV και CNN-Türk.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε πως η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα, θα καθοριστεί επακριβώς μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός την 16η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Το σχέδιό του αυτό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από μέρους του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η Φάταχ του οποίου είναι αντίπαλη της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά στη Γάζα, αλλά και αμηχανία στις ΗΠΑ, η συμβολή των οποίων στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας ήταν ένα από τα “‘χαρτιά” που ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό, που παραμένουν σε τέλμα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συμβουλεύσει τον Ερντογάν να αναβάλει την επίσκεψή του στη Γάζα και να περιμένει πιο «ευνοϊκές» συνθήκες για αυτή.

Ο Ερντογάν όμως έκανε εμφανή την δυσαρέσκειά του για την δήλωση αυτή του Κέρι: «Αυτό δεν ήταν σωστό. Θα ήλπιζα να μην είχαν γίνει αυτές οι δηλώσεις», είπε. Την προηγουμένη και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Κέρι, επισημαίνοντας πως αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το πρόγραμμα των επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Μια πηγή της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στον θύλακα της Γάζας, ο οποίος γενικά διάκειται ευνοϊκά έναντι της ισλαμικής Χαμάς, είναι πιθανό να γίνει την 30ή ή την 31η Μαΐου.

Πληροφορίες και από: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: