Τί δεν έκαναν Χριστόφιας και Αναστασιάδης;




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο, που αποτελούν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ –το τελευταίο αλλάζει συνέταιρο ανά πενταετία και ανάλογα με τα υπουργεία που λαμβάνει- αλλά και ο ΔΗΣΥ οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή. Βεβαίως, τη μεγαλύτερη ευθύνη για τούτη την τραγωδία, φέρει ο προηγούμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος «είδε το κακό να έρχεται» και δεν έκανε το παραμικρό για να το αποτρέψει. Αντίθετα, από τον περασμένο Απρίλιο, επέλεξε να αφήσει το χρόνο να περάσει, λαμβάνοντας, εν πλήρη γνώση των συνεπειών, την απόφαση να μην είναι αυτός που θα καταγραφεί στην ιστορία ότι έθεσε το νησί κάτω από τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Δεν πρόκειται μόνο για ανευθυνότητα. Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας και μαζί του η Κύπρος έχασαν δέκα πολύτιμους μήνες για να σιγυρίσουν τα οικονομικά της και να αποτρέψουν τη χρεωκοπία. Αντέγραψε με ακρίβεια τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος το 2009 αποφάσισε πως δεν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος επιβάλλοντας τα μέτρα, που ήσαν αναγκαία. Εάν ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου έδειχνε πολιτικό θάρρος και εάν προτιμούσε τη σύγκρουση με τους τραπεζίτες και την επιβολή σοβαρών μέτρων, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν στο γκρεμό. Θα απέφευγε το σκληρότατο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και σήμερα το νησί δεν θα δεχόταν τον άνευ προηγουμένου εκβιασμό των Ευρωπαίων εταίρων, που για να την «ξελασπώσουν» απαιτούν να παραδώσει την εθνική της κυριαρχία και την πολιτική της ανεξαρτησία.

Ο νέος πρόεδρος, που προεκλογικά παρουσιαζόταν ως ο σωτήρας της πατρίδας, αποδείχθηκε πολύ μικρός για το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου. Είχε υποσχεθεί πως δεν θα αποδεχθεί ΠΟΤΕ κούρεμα των καταθέσεων και είχε με στόμφο ανακοινώσει πως εάν εκλεγόταν θα υλοποιούσε συμφωνία, στην οποία είχε καταλήξει με δύο χώρες για σύναψη δανείων. Το μόνο που κατάφερε μέχρι της στιγμής, είναι να απαξιώσει τη χώρα του, και να την παραδώσει στα θηρία. Ενώ οι ευθύνες για την τραγωδία πέφτουν στις πλάτες του κ. Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης είναι αυτός που με άτσαλο τρόπο αποδέχθηκε την καταδίκη της Κύπρου.

Σε μένα κάνει μεγάλη εντύπωση το εξής γεγονός: Επί δέκα μήνες οι Ευρωπαίοι επέτρεπαν στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου να κωλυσιεργεί χωρίς να τον ενοχλούν, χωρίς να του δημιουργούν προβλήματα… Δεν του έβαλαν ποτέ το μαχαίρι στο λαιμό. Στο εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, χαίδευαν τον κ. Χριστόφια και αυτός νόμιζε πως αναγνώριζαν το μεγαλείο της πολιτικής του σκέψης. Για ποιό λόγο, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να «εκτελέσουν» και να απαξιώσουν τον κ. Αναστασιάδη, μόλις 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Δικός τους άνθρωπος είναι… Ενας πολιτικός που ΔΕΝ διαφώνησε ποτέ με τις επιλογές τους, ακόμα και εάν θύμα ήταν η ίδια η Κύπρος. Η απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον του Προέδρου, με προβληματίζει και με υποψιάζει…

Από την άλλη πλευρά, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν ζήτησε χρόνο. Είχε μία εξαιρετική δικαιολογία ότι η ευθύνη του για την οικονομική τραγωδία είναι μηδενική. Ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του είχαν την εξουσία. Μπορούσε να τους πει «δώστε μου λίγο χρόνο, ακόμα δεν ανέλαβα»… Για ποιό λόγο αποδέχθηκε τον εκβιασμό και τον υπέγραψε βάζοντας και τη δική του πινελιά; Γιατί δεν ζήτησε λίγες μέρες για να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και να μιλήσει με το λαό του; Η ευθύνη του σημερινού Προέδρου είναι τεράστια για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Τίθεται και ένα άλλο ερώτημα. Τί γνώριζε ο κ. Αναστασιάδης πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι εταίροι του στην Ε.Ε. «τον έπιασαν στον ύπνο». Δικαιολογία για παιδιά του νηπιαγωγείου. Ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι στενοί συνεργάτες του γνώριζαν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επίσης ήξερε για τον εκβιασμό. Ο τελευταίος δεν μπορούσε να θέσει σε ισχύ τη διαδικασία «παγώματος» των τραπεζικών συναλλαγών μέσα σε πέντε λεπτά. Επρεπε να προετοιμαστεί για 3-4 μέρες για να ελέγξει τους λογαριασμούς των ανθρώπων.

Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες κατέστρεψαν την Κύπρο. Ποιούς βλέπετε στις τηλεοράσεις να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό; Τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς. Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Η έγνοια τους είναι να σώσουν τα τομάρια τους. Δεν έχουν καταλάβει ένα πράγμα… Βράζουν οι πολίτες. Τί έχει να χάσει ο πνιγμένος; Αφού πνίγεται παρασύρει και άλλους μαζί του. Πολλές φορές προειδοποιήσαμε ότι ο μηχανισμός της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι καταστροφικός. Πολλοί ειρωνεύθηκαν… Είναι οι ίδιοι που τηλεφωνούν ρωτώντας «που το ξέραμε»; Η εμπειρία τριών χρόνων με το «Ελληνικό Πρόγραμμα» είναι η απάντηση. Δυστυχώς, τα προβλήματα της Κύπρου θάναι πολλαπλάσια και πιό τραγικά για το νησί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ομιλία του κ. Ανδρου Κυπριανού, στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Τρίτη, ήταν μνημείο διχόνοιας. Αναμένω να με λοιδωρήσετε «σύντροφοι»… Αλλά, με όλο το σεβασμό, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν έχει δικαίωμα διά να ομιλεί…

http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: