Σάλος στις ΗΠΑ με εταιρεία που “έβαλε στο χέρι” 50 εκατ. προφίλ του Facebook για χάρη του Τραμπ




Έρευνα των εφημερίδων New York Times και Observer έδειξε πως η εταιρεία Cambridge Analytica είχε συγκεντρώσει το 2014 προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους και τα χρησιμοποίησε το 2016 για την προεκλογική περίοδο του Ντοναλντ Τραμπ.

Την εγκυρότητα του ρεπορτάζ επιβεβαίωσε και το Facebook που έσπευσε να διακόψει τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία, αφού διαπίστωσε την παράβαση αυτή. Ταυτόχρονα η Facebook Inc. μπλόκαρε και οποιαδήποτε πρόσβαση και στη μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, την Strategic Communication Laboratories (SCL), αλλά και του Αλεξάντρ Κόγκαν, ψυχολόγου ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Κρίστοφερ Γουίλι, επικεφαλής της εταιρείας Eunoia Technologies και πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica, που εμπλέκονται στην επιχείρηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Την ίδια στιγμή η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης διέταξε έρευνα καθώς εκεί φαίνεται ότι έχει γίνει η μεγαλύτερη υποκλοπή στοιχείων. Η δημοσιογραφική έρευνα στηρίχθηκε πάνω σε μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων και συνεργατών της Cambridge Analytica.

O Observer επικαλείται τον whistleblower Κρίστοφερ Γουίλι, ο οποίος συμμετείχε στο στήσιμο της Cambridge Analytica και συνεργάσθηκε με τον ερευνητή Αλεξάντερ Κόγκαν, ψυχολόγο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για να συγκεντρώσει τα προσωπικά δεδομένα, να λέει ότι το σύστημα μπορεί να συστήσει το προφίλ μεμονωμένων ψηφοφόρων και να τους βομβαρδίσει με προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα.

Τα 50 εκατομμύρια προφίλ αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ενεργών βορειοαμερικανών χρηστών του Facebook και σχεδόν το ένα τέταρτο των εν δυνάμει ψηφοφόρων των ΗΠΑ.
«Εκμεταλλευθήκαμε το Facebook για να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια προσωπικά προφίλ. Και κατασκευάσαμε μοντέλα για να εκμεταλλευθούμε ό,τι ξέραμε γι’ αυτούς, για να στοχεύσουμε τους ενδόμυχους φόβους τους. Αυτή ήταν η βάση επί της οποίας στήθηκε ολόκληρη η εταιρεία», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουίλι στον Observer.

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και συνεργάτες της Cambridge Analytica , καθώς και η εξέταση των email και εγγράφων της εταιρείας αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία όχι μόνο στηρίχθηκε σε προσωπικά δεδομένα από το Facebook, αλλά και ότι συνεχίζει να έχει στην κατοχή της την πλειονότητα ή και το σύνολο αυτών.
Σύμφωνα με τον Observer, τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω μίας app με την ονομασία thisisyourdigitallife, η οποία σχεδιάστηκε από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, ανεξάρτητα από την εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

17/03/2018 22:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: