“Δυσαρεστημένος” από τις βρετανικές κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο Τουσκ στην Τερέζα Μέι




Δεκτός από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ έγινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μία ημέρα μετά την απόρριψη από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό του νομικού κειμένου που παρουσίασε η Κομισιόν για τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης και μία ημέρα πριν από την ομιλία της ίδιας για τις βρετανικές θέσεις επί της εμπορικής σχέσης της νέας εποχής.

Ενώπιον καμερών πριν από την έναρξη του γεύματος εργασίας, ο κ. Τουσκ δήλωσε ξεκάθαρα στην κα Μέι ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Βρετανία για το Brexit.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για «θετική και εποικοδομητική» συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική περίοδο.

Σημειώνεται πάντως ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είπε την Τετάρτη ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ως προς τους όρους της περιόδου αυτής.

Και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις Γκρι Φερχόφσταντ απέρριψε ως ανεπαρκή την υπαναχώρηση της Τερέζα Μέι έναντι του δικαιώματος μόνιμης διαμονής στη Βρετανία των Ευρωπαίων πολιτών που θα εγκαθίστανται στη χώρα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ της κ. Μέι και του κ. Τουσκ έγινε για την αποφυγή επιστροφής στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος στην Ιρλανδία, που αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται στο πιο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.

Η κα Μέι επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση, όπως διατυπώθηκε χθες στο νομικό κείμενο της Κομισιόν, είναι «μη αποδεκτή», καθώς προβλέπει την εναρμόνιση της Βόρειας Ιρλανδίας με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα υπονόμευε την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συνταγματική ακεραιότητά του», είπε στον κ. Τουσκ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 01/03/2018 19:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: