Η στάση των Σκοπιανών στο Σύμφωνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις




Στην πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεαστεί από το χθεσινό συλλαλητήριο και να συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού με βάση τις αρχές που έθεσε ο πρωθυπουργός στο Νταβός, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μάξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως  αποκάλυψε και η ιστοσελίδα μας  ο κύριος Τσίπρας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες, με γνώμονα πάντα το πατριωτικό συμφέρον, και χωρίς εκπτώσεις προς την πλευρά των Σκοπιανών.  ‘Ολα αυτά θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στο Σύμφωνο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών και θα δοθεί στην ηγεσία των Σκοπίων. Σε αυτό  τίθενται ένα προς ένα όλα  τα ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν αλυτρωτικά χαρακτηριστικά και η απάλειψή τους αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη της λύσης.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα καταστήσουν σαφές σε αυτές τις διαπραγματεύσεις τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, και εάν η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αντιληφθεί τότε οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν με ευθύνη της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας.

Ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης δεν έχει τίποτα διαφορετικό από την στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια.

Τόνισε, ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία για την κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση «θα είναι λύση που θα δώσει τη δυνατότητα για την ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση»

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν διαπραγματεύονται με γνώμονα την εθνική ενότητα και περιφρονούν τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες μετά το συλλαλητήριο ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

“Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.
Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα,  χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς”.  

Την στάση του κυρίου Μητσοτάκη να αποφεύγει να πάρει συγκεκριμένη και υπεύθυνη θέση επι της ουσίας του θέματος της ονομασίας επεσήμανε και σήμερα η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με σαφήνεια τη θέση του για τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και εθεσε , το ερώτημα, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγράφει όσα ειπώθηκαν από την παράταξή του, από το 2007 και μετά.

Απο την πλευρά τους Πασοκ και Ποτάμι εμμένουν στη θέση τους ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα και μάλιστα ο Σταύρο Θεοδωράκης, πρότεινε σήμερα να συμμετέχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί που χειρίστηκαν ανάλογες διαπραγματεύσεις.

 

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: