Ανάπτυξη, απασχόληση εξωτερική ασφάλεια οι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ το 2019




Το Συμβούλιο ECOFIN (οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ) ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες, κείμενο συμπερασμάτων 14 σελίδων, για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ (2019), θέτοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση και την εξωτερική ασφάλεια ως βασικές προτεραιότητες.

Οι 28 υιοθέτησαν επιπλέον την υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών ΝτεΓκίντος και τη αντάλλαξαν απόψεις για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στη ΕΕ, στη βάση των συμπερασμάτων της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Σε σχέση με το προϋπολογισμό του 2019 το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι “θα πρέπει να σέβεται πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο”, και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν και το ως εκ τούτου το Συμβούλιο ζητεί “συνετή κατάρτιση και επαρκή περιθώρια”.

“Ο προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να παρέχει επαρκείς πόρους για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και της απασχόλησης, της ενίσχυσης της αποτελεσματικής συνοχής και της γεωργίας της ΕΕ και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων”, αναφέρεται συγκεκριμένα.

“Ο προϋπολογισμός θα πρέπει ειδικότερα να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και για τις κρίσεις ασφαλείας και να συμβάλει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις γειτονικές χώρες της ΕΕ”, σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι “μια διαφανής, ακριβής και υπεύθυνη χρήση των πόρων της Ένωσης είναι μια γενική αρχή που φέρνει τους πολίτες της ΕΕ πιο κοντά στο ευρωπαϊκό σχέδιο”. Το Συμβούλιο δηλώνει ότι θα στηρίξει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος είναι σε σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής σύνεσης και των νέων επενδύσεων που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Υπογραμμίζει δε, ότι μια έγκαιρη, προβλέψιμη, διαφανής και ακριβής εκτίμηση των αναγκών βάσει συνολικών δημοσιονομικών πληροφοριών αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ECOFIN, επαναλαμβάνει την ανάγκη να τηρηθούν οι προσαρμογές που έγιναν και των σχετικών ανώτατων ορίων του κανονισμού για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020. “Τα επαρκή περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες περιστάσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα επαρκές επίπεδο χρηματοδότησης και σεβόμενη τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί υπό το φως της επιτάχυνσης της εφαρμογής των προγραμμάτων περιόδου 2014-2020”, αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Επιπλέον, το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της παροχής αξιόπιστων και ακριβών προβλέψεων για τα έσοδα, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αξιολογούν εγκαίρως τις αναμενόμενες συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επαναλαμβάνει τέλος τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και αναμένει από την Κομισιόν να τις λάβουν υπόψη κατά την προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019.

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/02/2018 15:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: