Απολύτως συνεπής απέναντι στην Τουρκία η ΕΕ για προσφυγικό, λέει ο Αβραμόπουλος




Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η συμφωνία έχει υπάρξει καθοριστική στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι 1.85 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί και κατευθύνονται απευθείας για την ανθρωπιστική στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους.

Ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού απειλούν να «επαναβαλκανοποιήσουν τα Βαλκάνια» και υπογραμμίζει ότι οι ηγεσίες των βαλκανικών χωρών «θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητο να σκέφτονται και να ενεργούν με ευρωπαϊκό πνεύμα». Τονίζει, επιπλέον, ότι «χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο οικοδομώντας γέφυρες που θα φέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επαναλαμβάνει τη θέση ότι η Συνθήκη Δουβλίνου έχει ακυρωθεί από τις εξελίξεις και επαναφέρει την πρόταση για αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ» προκειμένου, όπως λέει, να δημιουργηθεί ένα δίκαιο σύστημα τόσο για τους ευρωπαίους πολίτες όσο και για τους πρόσφυγες και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη συμβολή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. ««Η ηγετική στάση της, όλο αυτό το διάστημα, απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού, εμπνέεται από τις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η Γερμανία έχει δείξει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορεί να πράξει μια χώρα βασιζόμενη σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ήδη πρόταση στην οποία οι τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης συνόρων και της ασφάλειας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προκλήσεων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 28/01/2018 09:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: