Ο Ολλανδός οικονομολόγος Hans Vijlbrief, στη θέση του Thomas Wieser επικεφαλής του EWG




Τον Ολλανδό οικονομολόγο και πρώην συνεργάτη του Jeroen Dijsselbloem, Hans Vijlbrief εμφανίζει η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant ως τον επικρατέστερο διάδοχο του Αυστριακού Thomas Wieser ο οποίος παραδίδει τα ηνία του Euro Working Group – EWG, λόγω συνταξιοδότησης.

Κατά την De Volkskrant η τοποθέτηση του Ολλανδού τεχνοκράτη, θεωρείται δεδομένη, σε μια θέση που την χαρακτηρίζει ως «κομβικής σημασίας» στο βαθμό, που όπως σημειώνει, ο εκάστοτε πρόεδρος του EWG είναι επιφορτισμένος με την προετοιμασία των συνεδριάσεων του Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό, η ολλανδική κυβέρνηση εξασφαλίζει μια ενημέρωση από πρώτο χέρι’ για τα τεκταινόμενα στο Eurogroup μετά την αποχώρηση του Dijsselbloem από το προσκήνιο.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Hans Vijlbrief, ο Φιλανδός, Tuomas Saarenheimo, απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του στο βαθμό που αντιλήφθηκε ότι ο Ολλανδός υποψήφιος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μεγαλύτερη στήριξη προς το πρόσωπό του.

Σήμερα Παρασκευή το Euroworking Group θα δώσει – μέσω μιας τηλεφωνικής συνδιάσκεψης – το πράσινο φως για τα νέα καθήκοντα του Hans Vijlbrief. Στη συνέχεια ο διορισμός του ολλανδού τεχνοκράτη θα επικυρωθεί από τους υπουργούς του Eurogroup κατά τη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει τη νέα του θέση από 1ης Φεβρουαρίου.

Η τοποθέτηση του Hans Vijlbrief στο πηδάλιο του Euroworking Group θα έχει μόνιμο χαρακτήρα γεγονός που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ανώτατη θέση που κατείχε μέχρι τώρα στο ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Hans Vijlbrief αποτελεί μέλος του Euroworking Group από το 2011 και συμμετέχει στις μηνιαίες συνεδριάσεις του εν λόγω άτυπου οργάνου που κάνει όλη την προεργασία για τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι η υποψηφιότητα του Euroworking Group, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των κεντρώων/προοδευτικών φιλελεύθερων D’66 και συμμετείχε μάλιστα στην εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, υποστηρίχθηκε σθεναρά από την ολλανδική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας η De Volkskrant σημειώνει ότι τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί ο Hans Vijlbrief έχουν να κάνουν με την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τη σύσταση ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών που όμως βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ολλανδία.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/12/2017 11:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: