Το Ιράν χαιρετίζει και … ελπίζει στον νέο επικεφαλής ελεγκτή των πυρηνικών του

File photo: Ο νέος επικεφαλής της ΙΑΕΑ, ο Αργεντινός Ραφαέλ Γκρόσι. EPA/CHRISTIAN BRUNA




Το Ιράν χαιρέτισε σήμερα την εκλογή του Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι στην ηγεσία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα αυτός να παραμείνει «ουδέτερος» στην εκτέλεση της αποστολής του.

Ο Γκρόσι εξελέγη την Τρίτη επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ μετά τον θάνατο του γενικού διευθυντή της Γιουκίγια Αμάνο τον Ιούνιο.

Η ΙΑΕΑ έχει αναλάβει μεταξύ άλλων να ελέγχει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, οι οποίες υπόκεινται στο πιο αυστηρό καθεστώς εποπτείας της υπηρεσίας.

Η Τεχεράνη εξέφρασε την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία του Γκρόσι η υπηρεσία του ΟΗΕ «θα μπορέσει να εκπληρώσει τις διεθνείς της ευθύνες και την ευαίσθητη αποστολή της με ουδέτερο και επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί.

«Το Ιράν είναι έτοιμο να διατηρήσει και να επεκτείνει την επικοινωνία και τη συνεργασία του με την Υπηρεσία στο πνεύμα της καλής θέλησης και του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Μουσαβί.

Το καθεστώς εποπτείας των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν απορρέει από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία υπέγραψε η χώρα το 2015 με την Ομάδα των 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Τον Μάιο του 2018 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία και επανέφεραν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ένα χρόνο αργότερα η Τεχεράνη άρχισε να περιορίζει κάποιες δεσμεύσεις της βάσει αυτής της συμφωνίας προκειμένου, όπως λέει, να αναγκάσει τις άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει να της επιτρέψουν να έχει εμπορικές σχέσεις με το εξωτερικό παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις και κυρίως να μπορεί να εξάγει το πετρέλαιό της.

Αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση η Τεχεράνη ενδέχεται να ανακοινώσει στις 4 Νοεμβρίου ότι θα περιορίσει περαιτέρω τη συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2015.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ε.Μ.

“Τρικλοποδιά” με κάθε τρόπο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βάζουν οι ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: