Θυμωμένος ο Μάρτιν Σουλτς με την Μέρκελ: “Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών”




«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Αγγελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων.

“Έχουμε όλοι ευθύνη”, δήλωσε ο κ Λίντνερ, κατά την διάρκεια του “Κύκλου του Βερολίνου”, τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ‘Αγγελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι το κόμμα του έλαβε για τέταρτη φορά την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και με την προοπτική συνασπισμού με φιλοευρωπαϊκά, δημοκρατικά κόμματα, εξέφρασε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Φαίη Καραβίτη, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, από το αρχηγείο του CDU, ο κ. Μπροκ δεν έκρυψε ότι τα ποσοστά του κόμματός του δεν τον ικανοποιούν απόλυτα, αλλά, όπως διευκρίνισε: «Είμαστε ευχαριστημένοι που η CDU για τέταρτη συνεχόμενη φορά έλαβε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα με καθαρή διαφορά, 13 μονάδες από τον επόμενο και για το γεγονός ότι φαίνεται εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός με δύο κόμματα τα οποία είναι φιλοευρωπαϊκά, δημοκρατικά και κόμματα του κέντρου. Αυτός ο συνασπισμός θα είχε μια ευρεία πλειοψηφία». Για αυτό, τόνισε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης, υπάρχουν οι προϋποθέσεις η Γερμανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια να συνεχίσει την σταθερή ευρωπαϊκή της πορεία.

Σε ό,τι αφορά το αν οι εταίροι της Γερμανίας θα πρέπει σήμερα να ανησυχούν, ο κ. Μπροκ δήλωσε: «Το εξωτερικό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί. Οι περισσότεροι θα έπρεπε να δουν πρώτα στο σπίτι τους, ποια κόμματα εκλέγονται εκεί», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν τα σημερινά αποτελέσματα θα οδηγήσουν την επόμενη κυβέρνηση σε πιο συντηρητική πολιτική, σημείωσε ότι εφόσον σε αυτήν την κυβέρνηση συμμετέχουν οι Πράσινοι δεν βλέπει πώς αυτή θα είναι πιο συντηρητική.

ΑΛΛΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

24/09/2017 22:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: