Έγγραφο με θέσεις για συνέχιση προσπάθειας λύσης Κυπριακού, υπέβαλε ο Αναστασιάδης στον γ.γ. ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Φωτογραφία Αρχείου ΚΥΠΕ.Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Φωτογραφία Αρχείου ΚΥΠΕ.

Λεπτομερές έγγραφο με τις απόψεις του για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού υπέβαλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην χσυνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Αυτό δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και επεσήμανε ότι υπάρχει «σωρεία εκκρεμοτήτων, οι οποίες θα πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση, η οποία θα είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής».

Επίσης, ανέφερε ότι διαβίβασε στον γενικό γραμματέα την άποψη για την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Σ’ αυτήν, είπε, καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «τόνισα πως καθίσταται αναγκαίο η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, εάν πρώτο υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών, όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε προς τον γ.γ. ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, η λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κάτοικους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Επίσης, δήλωσε ότι έκανε σαφές προς τον κ. Γκουντέρες τη βασική αρχή πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα και το ότι οι προτάσεις, που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά δεν θεωρούνται ισχύουσες, εφόσον η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Η συζήτηση κάλυψε και την επικείμενη έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

23/09/2017 00:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

1 Comment on "Έγγραφο με θέσεις για συνέχιση προσπάθειας λύσης Κυπριακού, υπέβαλε ο Αναστασιάδης στον γ.γ. ΟΗΕ"

 1. Crescenzio Sangiglio | September 23, 2017 at 5:46 AM | Reply

  Πολύ θα ήθελα να δω τί λέει αυτό το έγγραφο που ο Αναστασιάδης παρουσίασε σαν βάση συνέχισης της “προσπαθειας” λύσης του Κυπριακού!
  Θα πρέπει να το κοινοποιήσει σε όλους για να δούμε τί προτείνει και πώς το προτείνει.
  Κατά τα άλλα ο ΟΗΕ που προσφέρει πάλι τις “καλές υπηρεσίες” του “όταν οι δυο πλευρές θα είναι έτοιμες!!!”, δεν μου γεμίζει το μάτι: οι εμπειρίες μας από τις “καλές υπηρεσίες” του ΟΗΕ στην κυπριακή υπόθεση είναι τελείως και απολύτως αρνητικές.
  Και δεν νομίζω ο ΟΗΕ να είναι πια ικανός να “εκπονήσει” και να “επιβάλει” ένα σχέδιο καθόλα δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Κύπρο εφόσον είναι ολοκληρωτικά ανίκανος να επιβληθεί στη Τουρκία!!
  Τελικά, η Κυπριακή Δημοκρστία με όλη της την επικράτεια ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και επομένως ο πρώτος ενδιαφερόμερος λύσης θα πρέπει να είναι η Ευρωπα-ική Ένωση η οποία είναι και η πρώτη ΑΜΕΣΗ ενδιαφερόμενη για την ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ της ενωμένης Κύπρου στο σύνολό της.
  Με ΟΗΕ ή δίχως η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει τόσο τη Τουρκία ώστε να φύγει από τη Κύπρο και μετά οι Κύπριοι, όλοι μαζί, και μαζί με τους κοινοτικούς θεσμούς, ‘ΝΑ ΥΑ ΒΡΟΥΝ’ για ένα ενιαίο, ανεξάρτητο κοινοτικό κράτος.
  Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα και μπούρδες για τους αφελείς και τους κακοπροαίρετους.
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.

*