Οι σχέσεις Τουρκίας, Φλιν και Λευκού Οίκου στο στόχαστρο του ανακριτή: 530 χιλ. για να “κάψουν” τους εχθρούς του Ερντογάν




Οι Αμερικανοί ερευνητές που εργάζονται για τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησαν πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο έγγραφα σχετικά με τον πρώην σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια Μάικλ Φλιν και τις σχέσεις του με την Τουρκία. Για τη βοήθεια που πρόσφερε στον Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 530 χιλιάδες δολάρια.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα New York Times, σε κείμενο των Matthew ROSENBERG, Matt APUZZO και Michael S. SCHMIDTAUG. Είναι η πρώτη φορά που η εξαγορά του κ. Φλιν από μία τουρκική εταιρεία, η οποία έχει σχέσεις με την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν, ερευνάται επίσημα από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. Η εταιρεία είναι η Inovo BV, με έδρα την Ολλανδία.

Ο κ. Μιούλερ και οι βοηθοί του έχουν πάρει πολλές καταθέσεις από συνεργάτες του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις του κ. Φλιν με τους Τούρκους ήταν ανάρμοστες.

Με βάση τις καταθέσεις ο ειδικός ανακριτής προχώρησε στο επόμενο στάδιο και ζήτησε όλα τα έγγραφα που υπάρχουν για τον κ. Φλιν, επειδή ο τελευταίος φαίνεται να εξυπηρέτησε τους Τούρκους σε διάφορες περιπτώσεις. Εάν αποδειχθούν οι ανάρμοστες αυτές σχέσεις τότε θα ξεκινήσει έρευνα που θα αφορά και τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τις πρακτικές της απέναντι σε Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο κ. Φλιν είχε λάβει από την τουρκική εταιρεία πέραν του μισού εκατομμυρίου δολαρίων για να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα λίγο πριν συνεργαστεί με την προεκλογική εκστρατεία του σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έλαβε 145 χιλιάδες δολάρια 10 μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές έγραψε άρθρο στην εφημερίδα The Hill με τίτλο «Η σύμμαχος μας Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται τη βοήθεια μας», στο οποίο χαρακτήριζε τον Ιμάμη Γκιουλέν τρομοκράτη. Επίσης είχε καταθέσει αίτημα στον Πρόεδρο Τραμπ για να απελαθεί ο ιμάμης στην Τουρκία για να δικαστεί για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το κείμενο το έγραψε σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία που τον πλήρωνε.

Ο κ. Φλιν δεν είχε αποκαλύψει τις διασυνδέσεις του με τους Τούρκους όταν παρέδωσε το κείμενο για δημοσίευση. Τέσσερις μήνες μετά η εφημερίδα πρόσθεσε διόρθωση στην οποία αναφέρεται στις οικονομικές σχέσεις του Φλιν με την Άγκυρα.

Η παραμονή του κ. Φλιν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου θα ήταν καταστρεπτική και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Ο κ. Φλιν, πέραν του γεγονότος ότι πληρωνόταν για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Τουρκία, είχε σαφείς ανθελληνικές και αντικυπριακές σχέσεις, καθώς πίστευε ότι ο δήθεν στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας ήταν πιο σημαντικός και από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: