Κάνει έκκληση για ψυχραιμία τώρα ο Γιλντιρίμ: Οι Γερμανοί σταμάτησαν πωλήσεις όπλων στην Τουρκία




Έκκληση για ψυχραιμία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντας ότι δεν είναι προς όφελος ούτε της Άγκυρας ούτε του Βερολίνου να επιδεινωθούν οι διμερείς τους σχέσεις.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει τη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο.

“Κάποιες φορές λόγω εκτιμήσεων που πηγάζουν από την εσωτερική πολιτική μπορεί να προκαλείται ένταση στις σχέσεις”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ένταση προκαλείται από τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των Γκιουλενιστών και του ΡΚΚ στη Γερμανία. “Ζητούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”, είπε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 21/07/2017 16:22

Το Βερολίνο επανεξετάζει όλα τα προγράμματα πώλησης όπλων προς την Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει την εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας, καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα μετά την φυλάκιση Γερμανών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες”, δήλωσε η εκπρόσωπος. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι το Βερολίνο παγώνει όλες τις αποστολές όπλων προς την Αγκυρα.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα δημοσιευτεί ολόκληρη την Κυριακή, ο επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι “τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι απολύτως απαραίτητα”. «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και αποφασισμένη”.

“Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η Τουρκία θα γίνει τόσο απρόβλεπτη. Ποιος θα κάνει εκεί τις διακοπές του αμέριμνος, όταν άλλοι συλλαμβάνονται αυθαιρέτως”,  δήλωσε στην ίδια εφημερίδα επίσης η -τουρκικής καταγωγής- υπεύθυνη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ένταξης και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αϊντάν Εζογκιούζ.

Επίσης, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δικαστών θεωρεί ότι όσοι Γερμανοί συλλαμβάνονται στην Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν διαδικασίες ενός κράτους δικαίου και εξέταση των κατηγοριών που τους αποδίδονται με τρόπο ανεξάρτητο. “Στην τουρκική δικαιοσύνη επικρατεί κλίμα φόβου” δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σβεν Ρέμπχαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Neue Osnabrucker Zeitung”.

“Δικαστές και εισαγγελείς έχουν συλληφθεί και απολυθεί, επειδή υποτίθεται ότι ήταν με το κίνημα Γκιουλέν, οι θέσεις τους αναπληρώθηκαν μετά από σύντομες διαδικασίες και με ελάχιστη εκπαίδευση από φιλοκυβερνητικούς νομικούς, ακόμη και οι δικηγόροι που υπερασπίζονται φυλακισμένους, υπάρχει ο κίνδυνοι να κατηγορηθούν ότι βοηθούν τρομοκράτες  και βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή”.

Αντίθετα η Κλάουντια Ρότ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε στην Bild: “Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι διστάζουν αυτή τη στιγμή – και κάποιοι ίσως αποφασίσουν να μην πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους (στην Τουρκία). Η Τουρκία όμως δεν είναι ο Ερντογάν. Για αυτό και εγώ έλαβα την απόφαση να μην επιτρέψω στην κατάσταση να μην με αφήσει να επισκεφθώ τις φίλες και τους φίλους μου στην Τουρκία”.

REUTERS, ΑΠΕ – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 21/07/2017 14:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: