Ο Λιλλήκας καλεί την κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση




Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταγγείλει και να ζητήσει την ενεργό συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η απειλή για casus belli στρέφεται κατά της ίδιας της Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του Κινήματος, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης να μην ωραιοποιήσει και αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να παραμείνει παθητικός θεατής των τουρκικών σχεδιασμών. “Κανένα αξιοπρεπές κράτος, κανένας αξιοπρεπής λαός δεν διαπραγματεύεται την τύχη του με υπό την απειλή πολέμου”, είπε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ο κ. Αναστασιάδης με τις χθεσινές του δηλώσεις ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι συγκλίσεις και η πρόοδος που επιτυγχάνεται στηρίζεται σε ασαφείς όρους.

“Είναι εκπληκτικό μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και μετά από τόσες πανηγυρικές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι διασφαλίστηκαν οι 4 ελευθέριες για τους Κύπριους πολίτες, να μας ανακοινώνει χθες ότι επιτέλους συμφώνησαν στην ερμηνεία του όρου right of abode”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν αντιλήφθηκε αν συμφωνήθηκε τελικά να είναι όλοι οι Κύπριοι ελεύθεροι να εγκαθίστανται όπου θέλουν και αν το 20% αφορά στη στάθμιση της ψήφου ή το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας.

Επίσης, σημείωσε πως η λύση με ασάφειες θα αποτελεί αιτία νέων προστριβών και συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες. “Θα είναι η αιτία που η λύση θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα όταν στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν θα δίνονται διαφορετικές ερμηνείες από αυτούς που τα συμφώνησαν.

Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να αντιληφθεί ότι δεν διαπραγματεύεται κάποια προσωπική οικογενειακή υπόθεση αλλά την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας”, είπε και τόνισε πως κάθε τι που συμφωνείται θα πρέπει να είναι σαφές και να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μην επιτρέπει καμία παρερμηνεία ή άλλη εξήγηση.

Για γενικό εισαγγελέα και υπουργό Οικονομικών

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στον γενικό εισαγγελέα και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αφήσει την έπαρση, να προσγειωθεί και να αντιληφθεί ότι οφείλει να συμμορφώνεται με τους νόμους όπως ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας χαρακτήρισε θλιβερή υπόσκαψη των θεσμών και του δημόσιου ελέγχου τη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών απέναντι στον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα. “Είναι αδιανόητο ο Υπουργός Οικονομικών να θεωρεί και να υποστηρίζει ότι οι νόμοι δεν αφορούν τον ίδιο και τους εκλεκτούς του και μπορεί να τους παραβιάζει”, είπε.

Παράλληλα, είπε πως δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη “συνεχίζει εργολαβικά να αμφισβητεί τους θεσμούς και να προσπαθεί να καταρρακώσει το κύρος τους. Δυστυχώς η αξιοκρατία, η ισονομία και η διαφάνεια έχουν εξαφανιστεί επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη”, είπε και πρόσθεσε: “Ο εκσυγχρονισμός για το ΔΗΣΥ είναι συνώνυμος με τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και το πλουσιοπάροχο βόλεμα των μελών του εις βάρος του υπόλοιπου κυπριακού λαού”.

03/05/2017 12:33 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: