Γιατί ξαφνικά η Γερμανία ανακαλύπτει “εμπόδια”; Συγκρατημένο το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

File PHOTO: German Chancellor Angela Merkel (R) and the Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) speak at a press conference at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 16 December 2016. EPA, BERND VON JUTRCZENKAFile PHOTO: German Chancellor Angela Merkel (R) and the Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) speak at a press conference at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 16 December 2016. EPA, BERND VON JUTRCZENKA

Η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι η Αγγελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή, γράφει η DW στην ιστοσελίδα της.

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για την προχθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με την ανακοίνωση του Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά την προχθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε να μετριάσει το Βερολίνο.

Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup.

Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση». «Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.»

Ο κ. Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης.

«Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ. Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ.

Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

1 Comment on "Γιατί ξαφνικά η Γερμανία ανακαλύπτει “εμπόδια”; Συγκρατημένο το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup"

  1. Ichnos Ichnilatis | May 18, 2017 at 7:53 AM | Reply

    Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα!! υπό τις οδηγίες Τραμπ!!! ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς την Γερμανία, αφού το κούρεμα χρέους αφορα κυρίως Γερμανικές τραπεζες!! Γιατί​ όμως τέτοια αντιμετώπιση από πλευράς ΗΠΑ προς τους μέχρι πρόσφατα συμμάχους​ της??? Για τον ίδιο λόγο που υποθαλπτουν την σταθεροτητα στα Βαλκανια, Αιγαίο!!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*