Ελλήνων Πάσχα, έθιμα και παραδόσεις: Η Ελλάδα γιορτάζει τα Θεία Πάθη και στην Ανάσταση




Ημέρες εναλλαγής συναισθημάτων αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας. Θλίψη, θρήνος, προσμονή και ελπίδα εναλλάσσονται. Και οι Έλληνες αποτυπώνουν αυτά τα συναισθήματα αναβιώνοντας έθιμα, πολλά από τα οποία χάνονται στην αχλή του χρόνου.

Σε κάθε μεριά της Ελλάδα, τούτες οι μέρες, γιορτάζονται με ξεχωριστές παραδόσεις που έχουν πάντα τον ίδιο ακριβώς στόχο: Να αποτελέσουν ένα κάλεσμα για συμμετοχή στα Θεία Πάθη και στην Ανάσταση τού Θεανθρώπου.

Η Ελλάδα γιορτάζει και η ύπαιθρος πρωταγωνιστεί. Άλλωστε η έκφραση «Πάσχα στο χωριό…» μόνο τυχαία δεν έχει προκύψει. Το παραδοσιακό Πάσχα και η αναβίωση των εθίμων οδηγούν τους περισσότερους στους τόπους καταγωγής τους. Και μαζί τους, χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να δούνε και να βιώσουν από κοντά, έθιμα που στις πόλεις απλώς δεν υπάρχουν.

Οι «μπότηδες» στην Κέρκυρα, τα «χαλκούνια» στο Αγρίνιο, οι «σαϊτολόγοι» και ο «πόλεμος τους» στη Καλαμάτα, το κάψιμο του Ιούδα σε πολλές περιοχές, η Ανάσταση με τα αερόστατα στο Λεωνίδιο, ο Επιτάφιος συνοδεία ψαροκάικων στον Τυρό Αρκαδίας, είναι μόνο μερικά έθιμα από την περίοδο του Πάσχα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: