Ετοιμάζει “φούλ επίθεση” ο Τράμπ για Ισραήλ: “Λυπηρός” ο ΟΗΕ για το καταδικαστικό ψήφισμα




Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέπληξε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποκαλώντας τον “λυπηρό”, λίγες μέρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα που απαιτεί το τέλος των επικοισμών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Αυτό παρά την πίεση από τον Τραμπ στην απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα να προβάλλει αρνησικυρία (βέτο) κατά την ψηφοφορία, ως συνήθως.

“Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τόσο μεγάλη προοπτική αλλά αυτή τη στιγμή αποτελούν απλώς μια λέσχη για να συναντιέται κόσμος, να μιλάει και να περνάει καλά. Τόσο λυπηρό”, είπε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Τα Χριστούγεννα ο κ. Τράμπ, μέσω ανάρτησης στο Twitter, έκρινε λάθος την υιοθέτηση της απόφασης η οποία απαιτεί να σταματήσει ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από μέρους του Ισραήλ. Τόνισε ότι θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!» έγραψε ο Τραμπ, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντί της χρήσης του βέτο που διαθέτει η Ουάσινγκτον, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πάγια πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πριν καν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

Κατ’ αυτόν, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (…) για το Ισραήλ» η οποία θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά την 20ή Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε ο Τραμπ την Παρασκευή αναφερόμενος στον ΟΗΕ, επίσης μέσω Twitter.

Για πολλούς ειδικούς, η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει την ψήφιση αυτής της απόφασης εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.

27/12/2016 01:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: