Άγιε μου Βασίλη: “Την Πατρίδα όπως θα μπορούσε, και όχι όπως ίσως να είναι”!




Του Νίκου Αντωνιάδη

Νέα Υόρκη

Άγιε μου Βασίλη,

Είμαι κι εγώ ένα μεγάλο παιδί αλλά ακόμη ονειρεύομαι. Όχι, δεν ονειρεύομαι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Οπότε, δεν θα σου ζητήσω κάτι παράλογο.

Θυμάσαι εκείνον τον κύριο που τον έλεγαν Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Ναι, εκείνον που είχε ένα όνειρο για όλη την Αμερική, να τη δει μακριά από μίση, διακρίσεις και αντιπαραθέσεις; Ε, η ζωή με έφερε να ζήσω σε αυτή την ελεύθερη χώρα μιας και η δική μου πόλη, η Αμμόχωστος, είναι υπό κατοχή και επίσης δεν υπάρχει χώρος να προσφέρω όσα προσφέρω εδώ στις ΗΠΑ. Και κάθε μέρα βλέπω τι κατάφερε ο Μάρτιν. Χιλιάδες φυλές σε μια χώρα! Χιλιάδες νοοτροπίες σε μια γη των 450 εκ. κόσμου. Και όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες όταν προσπαθήσουν.

Στην μικρή Κύπρο, όσο κι αν προσπαθήσεις, οι ευκαιρίες είναι για τους λίγους και τους γύρω τους. Μαζί με τις ευκαιρίες φεύγουν και τα όνειρα μας, τα όνειρα των παιδιών μας.

Κι όμως, έστω και από μακριά, ακόμη “έχω κι εγώ ένα όνειρο”, όπως το είχε και ο Μάρτιν πριν τόσα χρόνια!

Να ζήσω σε μια ελεύθερη χώρα, μακριά από διακρίσεις.

Να έχω κι εγώ μια δίκαιη ευκαιρία στη χώρα μου, όπως την είχα εδώ στη χώρα του Μάρτιν, τις ΗΠΑ. Ναι, όπως γινόταν παλιά και στην Κύπρο.

Να πάψουν να φεύγουν οι άνθρωποι της πατρίδας μας και να έρχονται εδώ και αλλού. Ναι, έτσι όπως γινόταν παλιά και στην Κύπρο!

Αλλά πάνω από όλα, να ζήσω σε ένα σύνταγμα ισότητας και προστασίας όσων ιδανικών και αρχών μεγάλωσα εγώ και οι χιλιάδες συμπολίτες μου.

Ναι, να ζήσω με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας ειρηνικά αλλά όχι (και) με τα δικά τους “αδέλφια” που σκοτώνουν κάθε αξία και ιδανικό. Που καταπατούν την ελευθερία του λόγου. Που δεν έχουν όνειρα αλλά ξυπνούν εφιάλτες σε όλο τον κόσμο.

Άγιε μου Βασίλη, αυτά θα ήθελα. Αυτό είναι το δικό μου όνειρο. Αφού έκανες αυτό το δώρο στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εύχομαι να μπορέσεις να το κάνεις και σε μένα.

Μια Πατρίδα, όπως θα μπορούσε να είναι και όχι όπως ίσως να είναι!

Σε ευχαριστώ. 

  • Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων. Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικού Μάρκετινγκ. Προτεινόμενος για τα βραβεία Μάρκετινγκ 2016 για την ανάπτυξη του Μοντέλου Μέτρησης της Πολιτικής Ανταγωνιστικότητας και Απόδοσης. Συγγραφέας των βιβλίων “Ο Επιτυχημένος Πολιτικός” (Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) – Νέα Υόρκη 2015 και “4 P’s 4 a P” – Political Marketing Mix (A Guide for Politicians and Voters) – Kindle Publishing – New York 2016.
  • Linkedin
    https://www.linkedin.com/in/ nicolaosantoniades?authType= name&authToken=raEO&trk=hp- feed-member-name

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: