Κεφαλογιάννης: Ανησυχίες προκαλεί η αμφισβήτηση Συνθήκης Λωζάννης από Ερντογάν




«Δεν μπορούμε να μείνουμε άφωνοι στην κατάλυση του κράτους Δικαίου» στην Τουρκία, δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στη συζήτηση, για κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, ο κ. Κεφαλογιάννης -τονίζοντας ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αποτελεί αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και οι αναφορές σε «σύνορα της καρδιάς» από τον Πρόεδρο Ερντογάν, προκαλούν ανησυχίες- κατήγγειλε:

Τις χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις – πιθανότατα έτοιμες από καιρό – δικαστικών, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρηματιών …

Τη φίμωση πολλών Μ.Μ.Ε. και τις συλλήψεις δημοσιογράφων που αντιπολιτεύονταν τον Ερντογάν.

Την προσπάθεια κατάλυσης του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Την αμφισβήτηση μίας Διεθνούς Συνθήκης, της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που ορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, γεγονός που αμφισβητεί ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Την επίκληση του “Εθνικού Όρκου” της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920 περί Δημοψηφισμάτων των παλαιών οθωμανικών περιοχών.

Τις αναφορές σε “Σύνορα της Καρδιάς μας” που περιλαμβάνουν τα σύνορα της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους.

Οι διώξεις, οι συλλήψεις, οι δηλώσεις Ερντογάν, δεν προσιδιάζουν με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Αντίθετα, απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρώπη, με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσία της, προσέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και κατέληξε, λέγοντας: «αν η Τουρκία θέλει να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, το κράτος Δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης. Να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, με όλους τους γείτονές της. Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».

01/11/2016 11:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: