Εφικτή μια καλή συμφωνία για τα εργασιακά μεταξύ Αθήνας-Θεσμών εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση




Την εκτίμηση ότι υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διαφάνηκε η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά διατυπώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ελληνική πλευρά επισήμανε
τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, ενώ τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους κύκλους ο κ. Μοσκοβισί συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Η κ. Αχτσιόγλου θα έχει επίσης σειρά κρίσιμων επαφών αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες με ηγεσίες και στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος των επαφών αυτών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι να τονιστεί εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται την Τετάρτη, από το μεσημέρι και μετά, να έχει στις Βρυξέλλες διαδοχικές συναντήσεις με τους Σκα Κέλερ, αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων από τη Γερμανία και Ερνεστ Ούρτασουν, ευρωβουλευτή των Πρασίνων από την Ισπανία, τον Γκιόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτή, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας, με μέλη της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) που συμμετέχουν στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τις Γκάμπι Τσίμερ πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE- NGL από τη Γερμανία, και Ζαν Λαμπέρτ, συντονίστρια της ευρωομάδας των Πρασίνων στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Μεγάλη Βρετανία.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 29/11/2016 18:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: