Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τους βετεράνους: Ανησυχία για δηλώσεις εναντίον του Μακέιν




Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κινείται αποφασιστικά στον απόηχο της συγκέντρωσης των βετεράνων στρατιωτικών που έγινε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του, έχει διπλή πολιτική σκοπιμότητα.

Σε πρώτο επίπεδο προσπαθεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, οι βετεράνοι μπορούν να του εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο ψήφων, με δεδομένες τις απώλειες που θα έχει από τους ισπανόφωνους, εξαιτίας του κύματος αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι θέσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία μεταξύ των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν προκαλέσει προγενέστερες δηλώσεις του, κατά του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν από την Αριζόνα.

Ο 69χρονος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι ο Μακέιν δεν ήταν ήρωας πολέμου στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο Μακέιν ήταν πιλότος του αμερικανικού ναυτικού, το αεροσκάφος του οποίου καταρρίφτηκε με συνέπεια να συλληφθεί και να βασανιστεί. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν έκανε αναφορά στον Μακέιν κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση των βετεράνων την Κυριακή, ενώ πολλοί από αυτούς, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: “Κάνε την Αμερική Μεγάλη Και Πάλι.”

Η προσέγγιση των βετεράνων από τον Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει ως “πολιτικό αντίβαρο” για τις θέσεις που εκφράζει γύρω από ζητήματα εξωτερικής κι αμυντικής πολιτικής, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων.

Παραμένει η προσωπική σύγκρουση Τραμπ-Κουρίελ

Παίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι των προσωπικών επιθέσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο της αντιπαράθεσης που άνοιξε με το δικαστή Γκονζάλο Κουρίελ, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της μήνυσης που έχει υποβληθεί σε βάρος του Τραμπ για την αποτυχημένη προσπάθεια του να πωλήσει εκπαιδευτικά τις γνώσεις του στις μεσιτικές υποθέσεις μέσω σεμιναρίων αποσπώντας δίδακτρα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από ενδιαφερόμενους υποψήφιους σπουδαστές.

Μία εκπρόσωπος του Τραμπ συνέχισε την κριτική που άσκησε ο ίδιος σε βάρος του δικαστή υποστηρίζοντας ότι η ισπανόφωνη κουλτούρα του Κουρίελ, αλλά και η συμμετοχή του ως μέλους στην Ένωση Λατίνων Δικηγόρων θα επηρεάσουν το βαθμό αντικειμενικής δικαστικής κρίσης που θα έχει στην εκδίκαση της υπόθεσης του Τραμπ.
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει κατά τις προηγούμενες ημέρες αναφερθεί στο πρόσωπο του δικαστή, υποστηρίζοντας ότι είναι μεξικανικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με το CNN, του ασκεί κριτική επειδή προγραμματίζει την εκδίκαση της μήνυσης για το πανεπιστήμιο Τραμπ (Trump University) για το Νοέμβριο, που είναι ο μήνας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Λατίνοι δικηγόροι αντί-Τραμπ;

Σε εμφάνισή της, στην εκπομπή “New Day” του CNN, η εκπρόσωπος του Τραμπ Κατρίνα Πίρσον άσκησε κριτική στον Κουρίελ για τη συμμετοχή του στη δικηγορική ένωση (La Raza Lawyer’s Association) η οποία έχει ηγετική θέση μεταξύ των δικηγορικών ενώσεων των λατίνων δικηγόρων στην Καλιφόρνια. “Πρόκειται για έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται οργανώνοντας διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ με μεξικανικές σημαίες. Το τραβάνε στα άκρα. Οι δράσεις τους μιλάνε από μόνες τους, ενώ ο κ. Τραμπ πράττει το αυτονόητο,” τόνισε η Πίρσον.

To CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την αναφερόμενη ένωση νομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση στα τηλεφωνήματα. Ωστόσο, γίνεται προφανές ότι η αντιπαράθεση του Τραμπ με τον λατίνο δικαστή εξυπηρετεί ουσιαστικά τις σκοπιμότητες εξασφάλισης των δωρεάν τηλεοπτικών εμφανίσεων του, στην καλωδιακή τηλεόραση, στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, αλλά και στο διαδίκτυο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: